
Pia Pohja
Koulutus:
- ylioppilasmerkonomi, valt.yo
Työura
- ETL:n toimitusjohtaja vuodesta 2017
- Pohjoismainen vaikuttamistyötoimisto Rud-Pedersen Public Affairs Company, partneri
- STM, valtiosihteeri
- Terveyspalvelualan liitto, toimitusjohtaja
Suosikki meijerituotteesi?
- Olen meijerituotteiden hevikäyttäjä. Aamuni alkaa mustikkakeitto-gefilus tehoshot
smoothiella.
Mitä harrastat?
- Kesällä viihdyn tosi hyvin mökillä Päijänteen itärannalla. Mökillä on aina tekemistä ei-kä
silloin työasiat pyöri mielessä. Lisäksi vietän aikaa ystävien kanssa esimerkiksi hyvän
ruuan äärellä, matkustellen tai teatterissa käyden.
Menneen kesän kivoin juttu?
- Kesän ehdoton kohokohta oli ystävieni kanssa viettämäni pitkä viikonloppu Italiassa
Veronassa, jossa kävimme katsomassa kaksikin oopperaa: näimme Aidan ja Toscan. Tä-mä
kyllä oli ihan ekstrajuttu, muuten kesän kohokohta oli ihan vaan rentoutuminen ja
maitotalous 4 | 2019 • 9
akkujen lataaminen, vietin pitkän pätkän lomastani mökillä.
elintarvikealalla viiveellä ja vähän matalam-pana
kuin muuten kansantaloudessa. Suh-dannevaihtelut
näkyvät toki ihmisten va-linnoissa,
esimerkiksi kun on taloudellisesti
heikompi kohta, ostetaan vähemmän ja hal-vempaa,
ja päinvastoin.
Millaisia haasteita
elintarviketeollisuudella on edessään?
Kilpailukyky ja kannattavuus ovat alalla iso
haaste. Jos ei ole menestyviä yrityksiä, yrityk-set
eivät pysty investoimaan, kehittymään ei-vätkä
työllistämään, ja liiketoiminta kuihtuu.
Vain menestyvä yritys voi kasvattaa tuotan-toaan,
vientiään, lisätä työpaikkoja ja tehdä
uusia investointeja.
Maan hallitusohjelmassa on paljon elin-tarvikealaa
koskevia kirjauksia, jotka toisaal-ta
parantavat ruoka-alan kannattavuutta ja
kilpailukykyä, ja toisaalta taas nimenomaan
nakertavat näitä tavoitteita, kuten erilaiset li-säsääntelyt
ja veromuutokset. Meillä elintar-viketeollisuudessa
onkin huoli tästä ristirii-taisuudesta,
siitä mitä nämä kirjaukset käy-tännössä
tarkoittavat. Lisäksi hallitusohjel-massa
on todella monta selvitystyötä ruoka-alalla.
Haluamme olla mukana ja aktiivisesti
vaikuttamassa ruoka-alaa koskevissa selvi-tystyöryhmissä
ja lainsäädännön valmiste-luissa
sekä uudistusten toimeenpanossa.
Hallitusohjelman kaikkien kirjausten vai-kutuksista
yritysten toimintaan emme vielä
tiedä, kun niiden toteuttamisessa ei ole vielä
päästy alkuun, mutta esimerkiksi asetettujen
ilmastotavoitteiden ja etenkin hiilineutraa-lisuustavoitteen
eteen yritykset ovat tehneet
jo vuosikausia töitä koko ketjun osalta – al-kutuotanto,
tuotanto, logistiikka, materiaalit,
tehokkuus, energiatehokkuus, ruokahävik-ki,
sivuvirtojen hyödyntäminen – ihan koko
ketju. Tätä työtä jatketaan ja kehitetään ko-ko
ajan. Harva se päivä saamme uutisia yri-tysten
tekemistä muutoksista: kuka vaihtaa
mustan muovin pois, kuka pienentää pak-kauskokoa,
kuka käyttää biokaasua kuljetuk-sissa.
Yritykset tekevät myös alkutuottajien
kanssa paljon hiilineutraalisuustyötä.
MVL
Mitä ajattelet meijerialasta ja
MVL:stä?
Meijeriala on ETL:lle iso ja merkityksekäs
sektori, se on yksi isoimpia sektoreitamme
lihanjalostuksen kanssa. Teemme paljon yh-dessä
töitä, ja uskonkin, että yhteinen tavoit-teemme
on pitää alan yritykset menestyvi-nä
ja alan työpaikat Suomessa tulevaisuu-dessakin.
Osaava henkilökunta on kilpailukyvyn
kannalta tärkeä. Meijerialalla tarvitaan jat-kossakin
osaavaa työvoimaa, ja olemme ol-leet
välillä huolissamme alan koulutuksesta.
Tässä meillä on yhteinen haaste: pitää alan
koulutus ja osaava henkilökunta voimissaan.
Perimätiedon mukaan, mitä minulla on
parin vuoden ajalta, MVL on hyvä neuvotte-lukumppani,
jonka kanssa ETL:llä on asial-liset
ja toimivat neuvottelusuhteet. Olen kä-sittänyt,
että aikaisemmat MVL:n ja ETL:n
väliset neuvottelut ovat olleet ratkaisuhakui-sia,
on lähdetty yhdessä hakemaan ratkaisua,
mikä on iso asenteellinen asia neuvottelu-kulttuurissa.
Molemmin puolin on varmasti
asioita, joita halutaan nostaa pöydälle ja nii-hin
pyritään löytämään ratkaisu.
Nyt tulevissa työehtosopimusneuvotte-luissa
neuvottelupöydässä istuvat uudet ih-miset
pöydän molemmilla puolilla ja toivon
hyvien neuvottelusuhteiden jatkuvan. Ja mi-tä
jo nyt olen päässyt tutustumaan uusiin ih-misiin,
luotan kyllä, että hyvä ratkaisuhakui-nen
neuvottelukulttuuri jatkuu.
Millaisia tavoitteita ETL:llä on tuleviin
työehtosopimusneuvotteluihin?
Tulevan neuvottelukierroksen osalta olem-me
vasta valmistelemassa tavoitteita, mitään
kerrottavaa ei ole vielä, mutta tämä syksy
näyttää paljon suuntaa, minkä tyyppiseksi
neuvottelukierros menee. Aloitamme neu-vottelut
MVL:n ja Pronkin kanssa vuoden-vaihteen
tienoilla. Tuolloin todennäköisesti
jo vähän tiedämme, miltä isojen vientiliitto-jen
maailma näyttää.
Kilpailukyvyn ja palkkaratkaisun osalta
haluan todeta, että vientimalli, joka on ollut
viimeisimmän työehtosopimuskauden poh-jalla,
on osoittautunut meidän näkökulmas-tamme
hyväksi malliksi. Se on lisännyt kil-pailukykyä
ja kansantaloudellisestikin se ol-lut
hyvä ja lisännyt työllisyyttä. Siinä mieles-sä
kaikki ovat pärjänneet paremmin.
ETL
ETL on Suomessa toimivien elintarviketeollisuuden yritysten työmarkkina- ja elinkeino-poliittinen
edunvalvoja. Liiton tehtävä on vaikuttaa alan toimintaympäristöön siten, et-tä
yrityksillä on mahdollisuudet menestyä Suomessa ja laajentua myös kansainvälisillä
markkinoilla.
MVL neuvottelee jäsentensä työehdoista ETL:n kanssa. MVL:n ja ETL:n välinen voimas-sa
oleva Meijereiden erikoiskoulutuksen saaneiden ja teknisten toimihenkilöiden työeh-tosopimus
päättyy 31.1.2020.