
Uusi Osuuskunta Maitosuomi
aloitti toimintansa syyskuussa
UUSI Osuuskunta Maitosuomi aloitti toimintansa 1.9.2019 Osuuskunta ItäMaidon
ja Maitosuomen sulautuessa yhteen. Valioryhmään kuuluvan Osuuskunta Maito-suomen
omistaa noin 2400 maitotilayrittäjää laajalla alueella, joka ulottuu ruot-sinkieliseltä
Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan ja Pirkanmaan pohjoisosista Ylä-Kai-nuuseen.
Maitosuomen jäsentilojen tuottama maitomäärä oli vuonna 2018 noin
888 miljoonaa litraa eli noin puolet kaikesta Valioryhmässä tuotetusta maidosta.
Tilojen keskimääräinen maidontuotanto oli 311 000 litraa. Maidonkeräilyssä on 35
maitoautoyhdistelmää.
Suomalaiset maitotilat omistavat Valion alueellisten osuuskuntien kautta, ja
Valio maksaa toimintansa kaikki tuoton osuuskuntien kautta tiloille. Osuuskunta
Maitosuomi on Valion suurin omistaja, se omistaa 42,7 prosenttia Valion osakkeista.
Osuuskunta Maitosuomen hallitus muodostuu maitotilayrittäjistä. Hallituk-sen
puheenjohtajana toimii Mikko Heikkinen Lapinlahdelta.
- Tavoitteemme on olla Suomen maidontuotannon suunnannäyttäjä ja edel-läkävijä.
Maitosuomi luo omistajilleen mahdollisuuden menestyä osana valiolais-ta
maitoketjua. Tuotamme suomalaista, turvallista ruokaa eettisesti ja kestävästi,
hallituksen puheenjohtaja Mikko Heikkinen sanoo.
Ylintä päätösvaltaa osuuskunnassa käyttävät osuuskunnan jäsenet osallis-tumalla
osuuskunnan edustajiston vaaliin. Ensimmäinen uuden osuuskunnan
edustajiston vaali pidetään marraskuussa 2019. Osuuskuntaperiaatteen ja Valion
omistajastrategian mukaisesti myös uudessa osuuskunnassa kaikilla osuuskun-nan
jäsenillä on edustajiston vaalissa yksi ääni, ja maitotilayrittäjille maksetaan
maidosta sen koostumuksen ja tuotantotavan mukainen hinta, joka ei riipu tilan
koosta tai sijainnista.
Osuuskunta Maitosuomen kotipaikka sijaitsee Lapinlahdella ja toimitusjoh-tajana
toimii Ilpo Lukkarinen.
- Keskeisimpiä uuden Maitosuomen tavoitteita on mahdollisimman korkea
tuottajahinta. Tulemme tarjoamaan maitotilayrittäjille kustannustehokkaasti
palveluita, jotka auttavat tilan kehittämisessä ja joita he osuuskunnalta toivovat,
toimitusjohtaja Ilpo Lukkarinen toteaa.
22 • maitotalous 4 | 2019
KOONNUT MARTIN VIRTA
Euroopassa maitomäärä
lisääntyy, muualla vähenee
MAIDONTUOTTAJAT Euroopassa ovat lähet-täneet
maitoa meijereille enemmän kuin kol-meen
aikaisempaan vuoteen. Maaliskuussa
nousua oli 1,3 prosenttia, mikä on kuitenkin
0,1 prosenttia vähemmän verrattuna vuoteen
2018. Suurinta maidontuotannon nousu on Ir-lannissa
(8,6 %), mutta myös Romania, Puola,
Englanti ja Tanska ovat lisänneet maidontuo-tantoaan.
Alankomaissa trendi on alaspäin,
siellä maidontuotanto on vähentynyt viime
aikoina. Muualla maailmassa maidontuotan-to
on laskemaan päin. Muun muassa Uudes-sa-
Seelannissa laskua on ollut 8 prosenttia.
USA:ssa viiden peräkkäisen vuoden nousu on
nyt kääntynyt laskusuuntaan. Myös Australi-assa
on maidontuotanto pienentynyt verrat-tuna
neljään viimeiseen vuoteen.
Ruotsalaiset syövät
vähemmän ruotsalaista
juustoa
TILASTON mukaan Ruotsissa syödään entis-tä
vähemmän omassa maassa valmistettua
juustoa. Kymmenessä vuodessa myynti on pu-donnut
20 prosenttia. Kaikista juustoista noin
45 prosenttia on ruotsalaista alkuperää, loput
ovat tuontijuustoja. Tuoremaidon myynti on
pysynyt omissa käsissä, hapanmaitotuotteis-sa
on jopa pientä nousua. Vuodesta 2010 mai-totuotteiden
markkinaosuus on pudonnut 78
prosentista 72 prosenttiin.
Britannian juuston vienti
EU:hun kasvanut
BRITANNIAN juuston vienti EU:hun kasvoi
merkittävästi alkuvuonna (tammi-maaliskuu).
Vienti oli noin 57 000 tonnia, mikä vastaa 14
prosentin nousua. Vuonna 2018 oli myös hui-maa
nousua, sillä vastaava luku oli 22 prosent-tia.
Britanniasta viedään juustoa pääasiassa
Alankomaihin, Espanjaan ja Belgiaan. Irlan-tiin
vienti on vähentynyt. Juuston viennin
nousuun on vaikuttanut talvella lisääntynyt
maidon tuotanto. Myös Brexit on vaikuttanut
viennin nousuun, sillä ulkomaalaiset ostajat
ovat täyttäneet omia juustovarastojaan.