
maailmalta
Rabobank päivitti
top 20 -listaa
NESTLÉ on maailman suurin meijeri, sen liike-vaihto
on 2,6 miljardia euroa. Tämän jälkeen
on kaksi ranskalaista meijeriä, Lactalis ja Dano-ne.
Neljäntenä listalla on uusiseelantilainen
Fonterra (12,1 miljardia euroa). FrieslandCam-pina
on noussut viidenneksi. Kuudentena on
Dairy Farmers of America ja heti sen jälkeen
listalla on Arla.
Maidontuotanto ja -tuonti
lisääntyy Kiinassa
KIINAN maidontuotannon nousuennuste on
2,3 %. Nousun syynä on aikaisempaa parem-mat,
suuremmat ja nykyaikaisemmat viljely-tilat.
Maitotuotteiden kulutus kasvaa kuiten-kin
niin paljon, ettei oman maan tuotanto rii-tä.
Tästä syystä joudutaan Kiinaan tuomaan
maitotuotteita, kuten tuoremaitoa ja mai-tojauheita,
USA:sta. Juuston ja voin korkeis-ta
tuotantokustannuksista johtuen Kiina on
joutunut vähentämään niiden tuotantoa. Kii-nan
juuston tuontiennuste vuodelle 2020 on
ennätys korkea - 119 000 tonnia.
maitotalous 4 | 2019 • 23
Vähemmän maitoa,
silti parempi tulos
FrieslandCampinassa
MAIDON vastaanotto on vähentynyt merkit-tävästi
tämän vuoden alussa hollantilaisessa
FrieslandCampinassa. Tämä on kumminkin
johtanut siihen, että osuuskunnan maidon-tuottajille
on pystytty maksamaan aiempaa
parempaa hintaa maidosta. Nousua on ollut
3,2 prosenttia, maitokilosta on maksettu 37,9
eurosenttiä. Vuonna 2018 vastaava luku oli
36,74 eurosenttiä. Maidon tuotanto on ollut
laskussa jo alkuvuodesta 2018 lähtien. Tähän
on monta eri syytä, muun muassa tuottajia
on lähtenyt pois osuuskunnasta ja vaihtanut
toiseen. Tuottajat ovat vähentäneet lehmien
määrää, koska heillä on lehmän lannan kanssa
ongelmia. Levitysala ei riitä lehmän lannalle.
Myös rehun saanti on ollut vaikeaa kuiva sään
vuoksi. Rehukustannukset ovat nousseet pal-jon
viime aikana.
Kahdeksan vuotta vanha
liettualainen juusto saa
BGB-suojelun
LIETTUALAINEN meijeri Zemiatijos Pienas on
onnistunut kypsyttämään Dziugas juustoa
100 kuukautta eli yli kahdeksan vuotta. Nyt
yritys on saanut jalansijaa Britannian mark-kinoilla.
Meijeri on monena vuonna yrittänyt
saada BGB (PGI Protected Geographichal In-dication)
suojelun, nyt se onnistui vihdoinkin.
Meijeri on perustettu vuonna 1924 ja sillä on
1300 työntekijää.
Fonterra odottaa huonoa
tulosta
MAAILMAN suurimman meijeriviejän, uu-siseelantilaisen
Fonterran taloustilanne on
huono. Yritys ei pysty maksamaan osinkoa
osuuskunnan jäsenille tänä vuonna. Tulok-sen
odotetaan olevat noin 4 mijardia DKK:ta
tappiolla. Suunniteltuja tulevia investointeja
ei voida tehdä eikä mitään suurempia inves-tointeja
ei ole tehty vuoteen.
Kuluttajien kiinnostus
luomujuustoihin lisääntynyt
Tanskassa
VUONNA 2018 luomumaitotuotteita myytiin
Tanskassa 2,9 miljardin DKK:n edestä, missä
on nousua 12 prosenttia edelliseen vuoteen.
Kaikkien luomumaitotuotteiden myynti on
kasvanut, etenkin juuston myynti on lisään-tynyt
voimakkaasti. Thise Mejeristä kerrotaan,
että luomujuustojen myynti on ollut aiemmin
vaikeaa johtuen luomujuustojen korkeasta
hinnasta, mutta viime vuonna luomujuus-tojen
kysyntä kasvoi 10-15 prosenttia. Myös
Arlalla on huomattu sama trendi.
Uusi työkalu auttaa
meijereitä vähentämään
sokerin käyttöä
TANSKALAISEN bioteknologiayrityksen No-vozymesin
valmistama Lactase Saphera -ent-syymi
antaa meijereille mahdollisuuden vä-hentää
sokerin käyttöä eri maitotuotteissa.
Novozymesin valmiit työkalut auttavat meije-reitä
tässä prosessissa. Laktoosi ei ole erityisen
makeaa yksistään, vaan siihen tarvitaan myös
jotain muuta. Käytettäessä Lactase Sapheraa
laktoosi pilkkoutuu glukoosiksi ja galaktoosik-si.
Sokerin maku voimistuu noin 50 prosentil-la
eli vähemmällä sokerin lisäyksellä saadaan
maistuvia tuotteita kuluttajille.
Lähde: Maelkeritidende