
meijeriesittely
Porlammin Osuusmeijeri on vanhin Etelä-Suomessa sijaitseva juustola. Juustolassa on valmistettu
emmentalia ihan alusta asti ja juustola onkin tunnettu erityisesti mustaleimaisesta emmentaljuustostaan.
Mutta meijerillä on muutakin: vegetuotteita on valmistettu nelisen vuotta ja uusia tuotteita on tulossa
markkinoille jo tänä syksynä.
Toimitusjohtaja Kari Ollikainen
Juustoa ja vegevuustoa
Porlammilta
kertoo, että perinteiset juustot ovat
meijerin suurin ja tärkein tuoteryh-mä.
- Valmistamme emmentaljuustoja sekä
juuston tapaan käytettäviä kasvirasvavalmis-teita
eli vegevuustoja ja muita vegetuottei-ta.
Juustoista on ihan kaikkea: siivuja, paloja,
kuutioita, raastetta ja sulatejuustoja.
Vegetuotteita Porlammilla alettiin val-mistaa
nelisen vuotta sitten, ja tuoteryhmä
kasvaa koko ajan. Omien tuotteiden lisäksi
juustolassa pakataan myös muille yrityksil-le.
Juustolassa on parikymmentä työntekijää
ja työtä tehdään osittain kahdessa vuorossa.
Porlammin Osuusmeijerin tuotteita myy-dään
kaikkialla Suomessa. Tuotteita tehdään
vähittäiskaupan lisäksi suurkeittiöille ja elin-tarviketeollisuudelle.
- Lisäksi meillä on jonkin verran vien-tiä
Ruotsiin ja Tanskaan. Vientimäärät eivät
ole isoja, tosin kasvavat koko ajan, Kari Ol-likainen
lisää.
Maito omilta tuottajilta
Viime vuonna vastaan otettiin maitoa 5,3
miljoonaa litraa. Maito tulee lähialueelta
osuuskunnan omilta tuottajilta, joita on noin
kymmenkunta.
Kari Ollikainen toteaa, että maitomäärät
ovat laskeneet ja ovat miinuksella.
- Maidontuottajat lopettavat, näin on ko-ko
maassa. Suomessa ikärakenne on sellai-nen,
että maidontuottajien keski-ikä on mel-ko
korkea eikä jatkajia varsinkaan täällä Ete-lä-
Suomessa löydy, täällä kun on niin paljon
muutakin, että elantonsa saa hankittua hel-pommallakin.
Minun aikanani parhaimmil-laan
on meillä ollut 54 maidontuottajaa.
Kova kilpailu hidastaa kasvua
Porlammin Osuusmeijerin liikevaihto oli vii-me
vuonna 8 miljoonaa euroa.
- Tänä vuonna pääsemme todennäköisesti
9 miljoonaan euroon, Kari Ollikainen uskoo.
20 • maitotalous 4 | 2019
Emmentaljuustoa on tehty Porlammilla jo vuodesta 1914 alkaen ja alkuperäinen meijerirakennus
on vieläkin käytössä.
Kari Ollikainen toteaa kilpailun Suomes-sa
olevan kovaa, mikä osaltaan estää Porlam-min
Osuusmeijerinkin kasvua.
- Hinnat on vedetty todella alas ja tuotan-tomäärät
ovat pieniä. Tuotteiden ajoajat ovat
lyhyitä, kun on paljon pieniä tuotteita. Tämä
katkoo tuotantolinjojen tehon, mutta näiden
asioiden kanssa täytyy vaan tulla toimeen.
Ilmastonmuutos ja ympäristöasiat tuovat
nekin toimintaan omat haasteensa, joihin
Porlammin Osuusmeijerissä halutaan vas-tata.
Uusien ympäristöystävällisten pakkaus-materiaalien
sekä aurinkoenergian käyt-töönottamista
selvitellään parhaillaan Por-lammillakin.
Luottavaisin mielin tulevaan
Haasteista huolimatta meijerissä katsotaan
luottavaisin mielin tulevaisuuteen. Takana
on isoja investointeja ja tuotanto on kasva-nut
kivasti.
- Meille tuli uusi siivutuslinja viime vuon-
TEKSTI: TARJA RAUHALA