
elintarvikkeiden kulutus
Suomalaiset kuluttivat viime vuonna keskimäärin 155 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 81 kiloa
lihaa, 12 kiloa kananmunia, 79 kiloa viljaa, 65 kiloa hedelmiä ja 64 kiloa vihanneksia. Tiedot ilmenevät
Luonnonvarakeskuksen (Luke) ravintotaseen ennakkotiedoista.
Viljan kokonaiskulutus oli 79 kiloa
Mitä Suomessa syötiin
vuonna 2018?
henkeä kohti. Vähennystä edel-liseen
vuoteen oli kilon verran.
Kauraa kului saman verran kuin
vuonna 2017 eli 7,3 kiloa henkeä kohti. Myös
riisin kulutus pysyi ennallaan ollen kuusi ki-loa.
Vehnää käytettiin suurin piirtein saman
verran kuin edellisvuonna, rukiin kulutus
laski lievästi. Vehnän kulutus oli 44,6 ja ru-kiin
15,3 kiloa.
Siipikarjanlihan kulutus jatkoi
kasvuaan
Lihan kokonaiskulutus pysyi suunnilleen sa-mana
kuin kahtena edellisenäkin vuonna, 81
kilossa henkeä kohti, kun mukaan on lasket-tu
myös riista ja syötävät elimet.
Siipikarjanlihan kulutuksen kasvu on jat-kunut
jo yli kymmenen vuotta, mutta viime
24 • maitotalous 4 | 2019
Maitotuotteiden-kulutus-2010-20182018
vuonna kasvu oli maltillisempaa kuin aiem-min.
Sen kulutus oli 25,6 kiloa henkeä kohti,
kasvua melkein kolme prosenttia vuodesta
2017, kun sianlihan vastaavasti laski saman
verran. Sianlihan kulutus on laskenut jo kol-men
vuoden ajan. Naudanlihaa syötiin viime
vuonna keskimäärin 19,3 ja sianlihaa 32,5 ki-loa
henkeä kohti.
Maidon juonti väheni edelleen
Maidon kulutus väheni vuonna 2018 lä-hes
viisi prosenttia verrattuna edellisvuo-teen.
Rasvattoman maidon kulutus väheni
melkein yhdeksän ja kevytmaidon noin kol-me
prosenttia. Täysmaitoa kulutettiin mel-kein
saman verran kuin edellisenä vuonna.
Kaikkiaan maitoa juotiin viime vuonna hen-keä
kohti keskimäärin noin 107 litraa, josta
rasvatonta maitoa oli lähes kolmannes, ke-
Maitoa juotiin
viime vuonna
noin 107
litraa henkeä
kohdin