maitotalous 4 | 2019 • 17
jata prosessia automaation avulla tai käsin-ohjatusti.
Opetusmeijerissä tapahtuva ope-tus
antaa opiskelijoille pohjan, jossa teoriao-pintoja
voidaan soveltaa ja harjoittaa käytän-töön.
Ei liene suurikaan vale, että opetusmei-jerissä
tapahtuva oppiminen on opiskelijoi-den
suosiossa vuodesta toiseen. Uusimpina
uudistuksina koulun opetusmeijeriin on saa-tu
haihdutuslaitteisto ja lisäksi prosessiauto-maatio
on saamassa digiloikan lähiaikoina.
Koulutus lähemmäksi työelämää
Koulutuksen järjestäjän tarkoituksena on
kouluttaa ammattilaisia erilaisiin meijerialan
työtehtäviin. Hankaluuden tähän koulutuk-seen
tuottaa alan laajuus ja eri tuotantoyksi-köiden
keskittyminen omiin tuoteryhmiin.
Tämä tarkoittaa siis sitä, että useimmiten yk-si
tuotantolaitos valmistaa vain muutamaa
tuoteryhmää laitoksessa. Koulutuksen läh-tökohtana
on kuitenkin opettaa opiskelijoille
mahdollisimman laajasti kaikkien alan tuo-teryhmiin
kuuluvien tuotteiden valmistuk-sia.
Unohtamatta ilmastonmuutosta ja ruo-katrendejä,
jotka ohjaavat alaa, mutta myös
haastavat koulutuksenjärjestäjää muuntu-maan
maailman mukana.
Meijerialan koulutus ei siis lepää laake-reillaan
vaan pyrkii koko ajan kehittämään
toimintaansa siten, että se palvelisi parem-min
työelämää ja sen haasteita. Tärkeänä
osana koulutuksen muokkaantumista lä-hemmäs
työelämää on opiskelijoiden suo-rittamat
työelämän jaksot, joissa opiskelijat
saavat suoran kosketuksen meijerialan ar-keen.
Työelämän jaksoilla opiskelijat osoit-tavat
osaamisensa näyttöjen kautta. Näytöt
itsessään ovatkin opiskelijan juhlaa, koska
silloin on mahdollisuus osoittaa oma osaa-minen.
Lue lisää meijerialan koulutuksesta
www.milkworks.fi & www.hami.fi
Haihdutuslaitteisto on opetusmeijerin uu-simpia
Koulutuksen historiaa Hämeenlinnassa
Meijerialan koulutuksella on pitkät perinteet Hämeenlinnassa,
jonne koulutus siirtyi vuonna 1953. Tuolloin koulutus alkoi kan-natusyhdistyspohjaisena,
jona se jatkui aina vuoteen 1999 asti,
jolloin Hämeenlinnan meijerikoulu liittyi osaksi Hämeen ammat-tikorkeakoulua
ja bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelmaa.
Samalla perustettiin Hämeen ammatti-instituutin meijerialan
koulutusohjelma. Opistokoulutus lakkautettiin ja koulutuksien
rakenteita muokattiin uudelleen, jolloin syntyi myös meijeritek-nologiaan
erikoistunut insinööriohjelma.
Vuonna 2015 Hämeen ammattikorkeakoulu muuttui osa-keyhtiöksi,
jolloin myös Hämeen ammatti- instituutin omistus-pohja
muuttui itsenäiseksi osakeyhtiöksi, jonka pääomistajana
on Hämeen ammattikorkeakoulu Oy.
Hämeen Ammatti-instituutin meijerialan osaamisalan ope-tusyksikkö
on maamme ainoa meijerialan ammatillinen koulut-taja,
josta valmistuu meijerialan ammatillisen perustutkinnon
suorittaneita meijeristejä.
laitteita.
Opiskelija harjoittelee prosessien ohjaus-ta
Opetusmeijerin vastaanotto-yhteiskäsit-telyssä.
Syksyinen opetusmeijeri.
/www.milkworks.fi
/www.hami.fi