
esittelyssä
TEKSTI TARJA RAUHALA
Elintarviketeollisuusliiton ETL:n toimitusjohtajasta Pia Pohjasta piti tulla kotitalousopettaja. Mieluinen
ja vahva aine koulussa kuitenkin jäi matkalla, kun jatko-opinnot suuntautuivat ensin idänkaupan ja
myöhemmin valtiotieteiden ja viestinnän opintojen pariin. Järjestö- ja vaikuttumistyön parissa uransa tehnyt
Pia Pohja aloitti nykyisessä tehtävässään kaksi vuotta sitten tavoitteenaan kehittää ETL:n edunvalvontaa ja
yhteiskunnallista vaikuttamista. Näin hän vastasi Maitotalouden kysymyksiin elokuussa.
Kilpailukyky ja kannattavuus
elintarvikealan isoja haasteita
ETL
Olet ollut pari vuotta tehtävässäsi,
miltä tuntuu?
Olen tykännyt kovasti. Oli kivaa tulla elintar-vikealalle.
Olen edelleen tosi innostunut op-pimaan
uutta yrityksistä ja alasta. Ja joka päi-vä
tulee uutta, sillä ETL:ssä on laaja-alaises-ti
erilaisia elintarvikeyrityksiä ja toimistolla
elintarvikealan ja lainsäädännön syväosaa-via
asiantuntijoita.
Taustani on yhteiskunnallisessa vaikut-tamisessa,
viestinnässä ja edunvalvonnas-sa.
Olen ollut pitkään mukana politiikassa ja
on monia asioita, jotka myös elintarvikealal-ta
olivat ennestään tuttuja. Olen ollut teke-misissä
- Syksyllä käytävät vientiliit-tojen
työehtosopimusneu-vottelut
näyttävät suunnan
tulevalle neuvottelukierrok-selle,
ETL:n toimitusjohtaja
Pia Pohja uskoo.
8 • maitotalous 4 | 2019
terveydellisten ja ravitsemuksellisten
asioiden kanssa, samoin työmarkkinapuoli ja
neuvottelut ovat tuttuja ennestään.
Mitä uutta olet tuonut ETL:ään?
Tehtäväni on kehittää ETL:stä vahva elintar-vikealan
etujärjestö. ETL on aiemmin enem-män
painottunut työnantajaliittona, virka-miesvalmisteluissa
ja lainsäädännön puolel-la.
Nyt on haluttu ottaa käyttöön yksi lisäjal-ka:
viestintä ja yhteiskunnallinen vaikuttami-nen,
jossa toivon, että olen tuonut lisäarvoa
liittoon. Mikään ei ole valmista, vaan muu-tos
on jatkuvaa, pyrimme kehittämään aina
uutta ja parempaa.
ELINTARVIKEALA
Miten suomalaisella
elintarviketeollisuudella menee nyt?
Seuraamme suhdanteita säännöllisesti ja
tarkkaan, sekä EK:n että muiden baromet-rien
kautta. Elintarviketeollisuudella suh-danteet
eivät näytä mitään suurta muutosta
suuntaan tai toiseen, vaan nyt mennään ikään
kuin normaalitilassa. Työntekijöiden osalta
viimeisin suhdannebarometri osoitti työnte-kijöiden
määrän vähenevän, mikä tarkoittaa
sitä, että kesätyöntekijät poistuivat.
Elintarvikeala ei ole kovin suhdanneherk-kä,
sillä joka päivä pitää syödä, ja näin ollen
suuret talouden suhdannevaihtelut näkyvät