
opiskelu
TEKSTI JYRI KAUNISTO, LEHTORI MEIJERIALAN OSAAMISALA HÄMEEN AMMATTI-INSTITUUTTI OY / MILKWORKS -PROJEKTIVASTAAVA
KUVAT PEKKA PUPUTTI
Hämeen Ammatti-instituutin meijerikoulu on maamme ainoa oppilaitos, josta valmistuu meijeristejä.
Hämeenlinnassa sijaitsevalla Sairion kampuksella on koulutettu meijeristejä jo vuodesta 1953.
Meijerialan koulutusta
Hämeenlinnassa
jo vuodesta 1953
Tällä hetkellä Sairion kampuksel-la
opiskelee noin 135 opiskelijaa.
Opiskelijoista noin 90 opiskelee
meijeristin perustutkintoa päivä-opintoina
ja 30 opiskelijaa monimuotoisesti
työn ohessa. Loput opiskelijat suorittavat eri-laisia
ammattitutkintoja, esimerkiksi elintar-viketeollisuuden
ammattitutkintoa.
Koulutukseen otetaan joka vuosi 30 uut-ta
opiskelijaa päiväopiskeluryhmään. Lähtö-kohtaisesti
opiskelupaikat jakautuvat siten,
että kymmenen aloituspaikkaa on peruskou-lusta
tuleville ja toiset kymmenen paikkaa
lukion suorittaneille. Nämä molemmat ryh-mät
hakeutuvat koulutukseen kevään yhteis-haussa.
Kymmenen koulutuspaikkaa on va-rattu
muun koulutustaustan omaaville ja nä-mä
opiskelijat hakeutuvat koulutukseen jat-kuvan
haun kautta.
Lisäksi koulutuksen antaja tarjoaa mei-jerialaan
16 • maitotalous 4 | 2019
liittyviä ammattitutkintoja teolli-seen
sekä pienimuotoiseen maidonjalostus
toimintaan.
Vuodesta 2001 jatkunut MilkWorks -pro-jekti
on osoittautunut hyödylliseksi työka-luksi
koulutuksen opiskelijarekrytointiin ja
alan tunnettavuuden parantamisessa.
Ammattilaisia erilaisiin meijerialan
työtehtäviin
Elintarvikealan ammatillisen perustut-kinnon
suorittaneen meijeristin osaamis-tavoitteisiin
kuuluu työskentely meijerin
prosessinohjauksessa,
valmistuksessa sekä
pakkaus-
ja varastotehtävissä. Valmistuneen
meijeristin tulee osata erilaisten meijerituot-teiden
valmistusprosessit kuten maitojen,
kermojen, hapanmaitovalmisteiden, juusto-jen
ja maitojauheiden valmistusprosessit se-kä
laadun varmistukseen liittyvät työtehtä-vät.
Meijeristin tulee myös tunnistaa proses-sin
eteneminen ja suorittaa erilaisia säätötoi-menpiteitä,
jos prosessit niin vaativat.
Koulutus kestää tavallisesti kolme vuot-ta.
Jos opiskelijalla on aiempaa koulutus-taustaa,
kuten lukio tai joku toinen perus-tutkinto,
koulutus kestää kaksi vuotta ja kak-si
kuukautta. Meijerialan opintojen laajuus
on 180 osaamispistettä. Opinnot koostuvat
ammatillisista tutkintojen osista (145 osaa-mispistettä)
sekä yhteisistä tutkinnonosista
(35 osaamispistettä). Ammatillisiin opintoi-hin
kuuluu kaksi työssäoppimisjaksoa. Näil-lä
jaksoilla opiskelijat osoittavat osaamisen
näytöillä.
Opetusmeijeri koulutuksen sydän
Meijerialan koulutuksen sydän on oma ope-tusmeijeri,
josta löytyy mahdollisuudet val-mistaa
lukuisia eri tuotteita, mutta myös oh-
Panorama juustolasta. Vasemmalla juustokattilat ja oikealla jauheenvalmistuksen laitteistoa.