ja meri. Jos pitäisi valita kaksi tärkeintä
viininvalmistuksen kannalta, ne olisivat
maaperä ja meri-ilmasto.
Buena Vistan tiluksilla köynnösten on
työlästä kasvattaa juuristo tiiviin maan
läpi, ja ne tuottavat pienempiä ja inten-siivisen
makuisia rypäleitä. Viileät kesät,
samalla kun tuulee San Pablo –lahdel-ta,
ja miedot talvet, luovat ihanteellisen
ilmaston.
Kun rypäleillä on useita viikkoja
pidempi kasvukausi kuin normaalis-ti,
niihin tulee enemmän luonnetta ja
kompleksisuutta kypsyessään.
Carnerosin alueen viinien erottu-vuutta
on tutkittu jopa tieteellisesti kah-dessa
tutkimuksessa. Tuloksena oli, et-tä
chardonnay on sitruksinen, vihreän
omenainen ja päärynäinen. Pinot Noir
taas on kirsikkainen, marjainen ja maus-teinen.
Näitä vivahteita ei ole muilta
alueilta tulevissa vastaavien rypälela-jikkeiden
viineissä.
Kekseliäs viinikulttuuri
Haraszthy kokeili jatkuvasti uusia ry-pälesekoituksia
ja käytännön valmis-tuskäytäntöjä.
Hän esimerkiksi kehit-ti
rinneviljelyä sekä rakennutti luolat,
joissa viini pääsi vanhenemaan.
Haraszthy otti ensimmäisenä käyt-töön
paikallisen punapuun viinityn-nyreiden
raaka-aineena. Hän kirjoitti
jopa ensimmäisen kalifornialaisen
viinioppaan.
Voi hyvällä syyllä sanoa, että juuri
Agoston Haraszthy de Mokesa aloit-ti
Kalifornian viiniteollisuuden paitsi
kehittämällä viljelyä, myös myymällä
taimia ja viiniä alueelle. Hän markkinoi
viiniköynnösten kasvatusta ja sai monet
investoimaan alaan.
Hän jopa kävi Euroopassa haastatte-lemassa
satoja viininvalmistajia ja keräsi
tietoa Kaliforniaan vietäväksi. Mukana
oma poika, Haraszthy palasi taimien,
viinien ja tiedon kanssa. Palatessaan
hän ei kuitenkaan saanut tunnustusta
sisällissodan repimässä valtiossa.
Siitä huolimatta Haraszthy jatkoi työ-tään.
Hän joutui kuitenkin luopumaan
Buena Vistasta itse hankkimiensa osak-kaiden
painostuksesta. Haraszthy ei lan-nistunut,
vaan lähti Nigaracuaan valmis-tamaan
rommia. Hän katosi pudotessaan
alligaattoreita vilisevään virtaan.
Agoston Haraszthy de Mokesa oli vi-sionääri,
joka inspiroi muita. Agoston
itse sanoi, että jonain päivänä Kalifor-nia
tunnetaan paremmin viinistä kuin
kullasta ja juuri niin kävi.
Kannattaa siis tutustua Buena Vistan
lisäksi koko Kalifornian viinialueeseen,
mikä käy vaivattomasti vuokra-autol-la.
Alueen palveluista ja viinitiloista on
erillisiä esitteitä ja karttoja, joten suun-nittelu
ja reittien valinta on helppoa.
Mikä sen nautittavampaa kuin yhdis-tää
viini, historia ja aurinko samalla
matkalla.
Viljelyn lopputulokseen
vaikuttaa erityisesti
maaperä ja meri-ilmasto.
Pitkä tie
tunnustukseen
KALIFORNIAN VIINIT saivat paina-vimman
tunnustuksensa Pariisissa
vuonna 1976, kun riippumaton rans-kalainen
jury valitsi kuusi kalifornia-laista
valkoviiniä kymmenen parhaan
joukkoon ja kuusi punaviiniä kymme-nen
parhaan joukkoon.
Tapaus tunnetaan Pariisin tuomi-ona
ja se vavisutti sekä Ranskan ja
Euroopan viinipiirejä että kalifornia-laisia.
Vuonna 1986 kahdessa sokkotes-tissä
kalifornialainen punaviini valittiin
testin parhaaksi. Tässäkin tuomarina
toimivat riippumattomat ranskalaiset
asiantuntijat. Kalifornian viinit ovat
innovatiivisuuden ja perinteen onnis-tunut
lopputulos.
Rypäleet kypsyvät Sonomassa.
SAM | 37