
JÄSENYHDISTYKSILTÄ
Pienet matkamessut ja
keväisiä kransseja
Pidimme helmikuussa Amerikan matkailuillan
Hyrian tiloissa Hyvinkäällä. Syksyn 2016
Kalifornian reissulla olleet kertoivat kuvien
kera matkasta. Oli kuin olisi tehnyt upean
matkan taas uudestaan. Kaunista Kaliforniaa
muistelee mielellään!
Osallistuimme Hyvinkään kirjastossa järjestettyyn
hyvinkääläisten yhdistysten yhteiseen
”Pienet matkamessut” -tapahtumaan maaliskuun
alussa. Esittelimme kolmepäiväisessä
tapahtumassa yhdistyksen toimintaa, keskustelimme
matkailusta ja duomme Arto & Eya
esittivät musiikkia preerialta. Ständillämme
pyöri tietokoneen näytöllä nonstoppina Kalifornian
matkamme kuvasatoa.
Maaliskuun lopussa pidimme kranssintekoillan
ja samalla sääntömääräisen kevätkokouksen
Puutarhanhaltijoilla. Kranssintekeminen
koivun oksista oli rentouttavaa,
suosittelen muillekin käden töitä! / Tarja
Hyytinen
Amerikan-herkkuja ja
innostava visiitti
Joensuun SAY:n järjestämässä amerikkalaisen
ruoan kokkaustapah-tumassa helmikuussa
valmistettiin helppoja ja
perinteisiä amerikkalaisia kotiruokia.
Iloinen joukko yhdistyksen jäseniä kokkasi
yhdessä newyorkilaisia lihapullia, bisquitseja,
coleslaw-salaattia, mac’n’cheesiä,
brownieseja ja peanut butter cookieita.
Työn hedelmät nautittiin myös yhdessä
suurella ruokahalulla. Ruuista tuli erittäin
hyviä ja vastaavissa merkeissä aiotaan
kokoontua vielä uudemmankin kerran.
Maaliskuussa oltiin koolla hieman virallisemmissa
merkeissä yhdistyksen sääntömääräisessä
kevätkokouksessa. Yhdistyksellä
oli ilo saada kokoukseen vieraakseen
toiminnanjohtaja Lena Hartikainen, joka
kokouksen jälkeisessä tilaisuudessa kertoi
enemmän Liiton
tulevaisuuden näkymistä
ja suunnitelmista.
Lenan innostava
puheenvuoro
avasikin uusia näkökulmia
ja antoi ihan
uudenlaista virtaa
toimintaan. / Markku
Palviainen
HYVINKÄÄ JOENSUU
Jyväskylän SAY:n huhtikuun lopun jäsenillassa
tarjoiltiin Pohjois-Amerikan ruokaperinteiden
kattilasta kaikille mieleistä antia, tosin
vaan sanallisessa muodossa. ”Kokkina” oli
erikoisneuvoja Hanni Kuronen Keski-Suomen
Martoista.
– New York oli se paikka, josta löytyi ravintoloita
sen mukaan, mistä päin maailmaa
siirtolaisia tuli Uuteen Maahan.
Intiaanien antia on valtavan laajalle
maailmaan levinnyt tapa paistaa kalkkuna.
Heidän antiaan ovat myös vaahterasiirappi,
pavut, ehkä maissi ja riistakin.
Siirtolaisia tuli Yhdysvaltoihin paljon Euroopan
maista. Heidän mukanaan Välimeren
alueelta tuli tapa hyödyntää keittiöissä
äyriäisiä ja simpukoita. Toki myös Karibian
alueelta tulleiden tai Afrikasta orjiksi riistettyjen
ihmisten synnyinseutujen ruuista on
vaikutteita.
Kreolilaisesta ruokaperinteestä löytyy
”lähtömaiden” Ranskan ja Espanjan vaikutuksia.
Heidän ruokansa ovat miedommin
maustettuja kuin cajun-herkut.
Yhdysvaltain alueella ruokavalikoimaa ei
voi määritellä selvästi alueellisesti, sillä hajonta
perheittäinkin on suurta, joskin paikallisilla
luonnonolosuhteilla, perinteillä sekä
naapurimaalla on vaikutuksensa.
Keskilänsi on tyypillistä vehnä-, maissi-,
peruna- ja soija-aluetta ja jossa lihaa käytetään
paljon. Kalifornian alueella hyödynnetään
seudun moninaista hedelmäantia, merten
tuntumassa merten antia. Myös Suurten
järvien seuduilla kalaruoat ovat luontaisia.
Teksasissa Mexicon vaikutus on selvää; lihaa,
papuja ja voimakkaita mausteita.
Entä sitten ne ruokatrendit? Yhä useampi
on luomutietoinen. Mutta
amerikkalainen arvostaa myös
helppoutta ja nopeutta ruoan
valmistuksessa. Puolivalmisteita
käytetään paljon.
Grillaus, jos mikä, on tavallista
erityisesti kesäolosuhteissa.
Tuoksut leviävät pihalta ja
talosta toiseen. Kun puhutaan
all-American ruoista, ei voi ohittaa
hampurilaisia, ”kuumia koiria”,
kurpitsa- ja omenapiiraita,
kuppikakkuja tai muffinseja. /
Veli Vihonen
Hanni Kuronen kuvaili onnistuneesti
amerikkalaisten ruokahistoriaa.
JYVÄSKYLÄ
Pohjois-Amerikka, ruokaperinteen maailmankattila
SUOMI – USA 43