Tallriksmodellen
håller mängden mat
på en lagom nivå
Lättare kosttips än tallriksmodellen kan du inte få. När du sätter ihop en
måltid enligt tallriksmodellen, äter du bra, mångsidigt och lagom mycket.
FINLANDS SJÖFART J SUOMEN MERENKULKU 81
Tallriksmodellen är ett praktiskt verktyg
för att åskådliggöra och komponera en
hälsosam måltid som följer kostrekom-mendationerna.
Portionen i tallriksmo-dellen
innehåller en lagom mängd mat, och den
kan tillämpas på all mat, matlagning och olika
måltider. Om måltiden är en matsäck plockas den
ihop så långt som möjligt i enlighet med tallriks-modellen.
TALLRIKSMODELLEN I PRAKTIKEN:
Tallriksmodellens utgångspunkt är att hälften av
tallriken består av grönsaker, till exempel sallad,
råkost och varma grönsaker. En fjärdedel av
tallriken består av potatis, pasta eller ris. Välj
gärna fullkorn så att du får tillräckligt med fi brer.
Den andra fjärdedelen av tallriken består av kött,
fi sk, ägg, eller om personen är vegetarian kan
denna del innehålla frön, baljväxter eller nötter.
Den här fjärdedelen ska säkerställa ett tillräck-ligt
intag av proteiner. Som måltidsdryck för
vuxna rekommenderas vatten eller fettfri mjölk
och dessutom en skiva fullkornsbröd med
vegetabiliskt margarin. Till efterrätt kan man äta
frukt eller bär.
Den allmänna tallriksmodellen har även
kritiserats på grund av dess ingredienser. Är
bröd, fettfri mjölk och vegetabiliskt margarin
nödvändiga? Det har också tvistats om den stora
mängden kolhydrater, för- och nackdelar med
mjölk samt huruvida vegetabiliskt margarin är
hälsosamt. Efter att vegetabiliskt margarin blivit
en del av den fi nska kosten har även olika hjärt-
och kärlsjukdomar ökat. I alla fall är tallriksmo-dellens
fokus på grönsaker och livsmedel med bra
protein och fett.
Tallriksmodellen kan tillämpas i en mängd
olika måltidsalternativ. Den fungerar bra obe-roende
av portionens storlek eller den som äter:
delarna i måltiden kan minskas eller ökas så
länge proportionen mellan delarna är densamma.
Om man äter en soppa, bör man vid sidan av äta
en sallad med en dressing gjord på vegetabilisk
olja. Vid lådrätter ska hälften av tallriken bestå av
huvudrätten och den andra hälften av grönsaker.
Tallriksmodellen kan
förutom på huvudmålti-der
tillämpas på mel-lanmål
samt frukost
och kvällsmål.
Basen i dessa ut-görs
av grönsaker
och fullkornspro-dukter.
Proteinkäl-lor
såsom mjölk- och
köttprodukter med låg
fetthalt används för att
komplettera måltiden.
Tallriksmodellen är
alltså en bra vägledning
till vad man bör äta för
att få i sig de nödvändiga
ingredienserna från mat, såsom
vitaminer och spårämnen, som
även fi nländarna kan ha brist på.
Vitaminer på burk är inte lika
bra som vitaminer från mat. •
Den traditionella
tallriksmodellen.