Mikä SAM apurahasäätiö?
Apurahasäätiö hallinnoi kolmen
organisaation Suomesta tulevia
apurahahakemuksia; Björn Savén
Finnish American Scholarship, Ame-rican-
Scandinavian Foundati-on
(ASF) ja Thanks to Scandina-via
(TTS). Vuosittain jaettavien
apurahojen yhteissumma on noin
130 000 dollaria.
SAM apurahasäätiön stipendit
on tarkoitettu kauppatieteitten ja
tekniikan alan sekä humanististen
tieteitten ja kulttuurin jatko-opin-toihin
ja/tai tutkimustyöhön ame-rikkalaisissa
yliopistoissa ja korkea-kouluissa.
Lisätietoja www.samsuomi.fi/
apurahat
sa mielessä Massachusettsin osavaltion
samankaltaiseksi kuin Suomen. Väkiluku
on suuruusluokaltaan yhtä suuri (Mas-sachusetts
6,7 miljoonaa), kaupungeissa
on eurooppalainen tunnelma, kaupoista
saa ruotsalaista kauramaitoa ja ihmiset
syövät jäätelöä ympäri vuoden.
Ruoan suhteen on kuitenkin ero-ja.
Osavaltio on tunnettu hummereista,
omenasiideridonitseista ja lukuisista
pienpanimoiden erikoisoluista (kuten
New England Pale Ale). Samaan aikaan
on ollut kiinnostavaa tutustua ehkä-pä
perinteisempään amerikkalaiseen
ruokakulttuuriin, jonka mukaan juusto
on cheddar, jälkiruoka tarkoittaa suk-laakeksejä
joko M&M-karkeilla tai val-kosuklaapisaroilla
ja kahvin saa tilattua
kurpitsamausteella.
Tutkijoiden mukaan lohturuoan
(comfort food) merkitys on korostunut
poikkeustilan aikana. Uuden kulttuu-rin
lohturuokaa en ole kuitenkaan vielä
osannut ottaa omakseni. Mac&Cheese
tai donitsit eivät ainakaan vielä lohduta.
Nyt kaipaan erityisen hyviä irtokarkkeja
ja tuoreita karjalanpiirakoita. Onneksi
karjalanpiirakoihin ei tarvitse hiivaa ja
ruisjauhoja saa vielä kaupasta.
Maija Greis työskentelee väitöskirjatutkijana
Helsingin yliopistossa ja hän on vierailijana
UMass Amherstin yliopistossa Massachu-settsissa
2019-21, jossa hän tutkii kasvi-pohjaisten
jogurttien rakennetta ja suu-tuntumaa.
Greisin ensimmäisen lukuvuoden opin-toja
rahoitti SAM apurahasäätiön hallinnoi-ma
American-Scandinavian Foundationin
stipendi.
© MAIJA GREIS
Aistinvarainen arviointi. Maija Greis tekee elintarviketieteiden väitöskirjatutkimusta
UMass Amhersin yliopistolla Massachusettsissa. Hän tutkii kasvipohjaisten jogurttien ra-kennetta
ja suutuntumaa sekä ulkoisten tekijöiden, kuten ulkonäön, vaikutusta koettuun
rakenteeseen. Tutkimuksia tehdään kuluttajilla joko laboratoriossa kontrolloidussa ym-päristössä
tai kotona mahdollisimman luonnollisessa ympäristössä.
© TARU SAINIO
Kaurajogurttien arviointi
18 | SAM MAGAZINE 2/20
/