Pistaasi-espresso-
cookies
(noin 40 cookieta)
5,4 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasooda
1/2 tl suolaa
220 g voita
1,8 dl sokeria
1,8 dl fariinisokeria
3 tippaa vaniljauutetta
2 suurta munaa
1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä,
paloiteltuna
1,5 dl suklaakuorrutettuja kahvipapuja,
paloiteltuna
Lämmitä uuni 190 asteeseen.
Sekoita vehnäjauhot, ruokasooda
ja suola. Vatkaa voi, sokerit
ja vaniljauute pehmeäksi
vaahdoksi. Lisää munat ja sekoita
hyvin. Lisää jauhoseos osissa,
hyvin sekoittaen. Lisää pistaasit ja
suklaakahvipavut, sekoita.
Ota ruokalusikalla taikinasta
reilun kokoisia möykkyjä ja asettele
ne leivinpaperille. Keksit leviävät
paistuessaan, joten jätä niiden
väliin reilusti tilaa.
Paista 9–11 minuuttia, kunnes
keksin reunat ovat kullanruskeat
ja rapeat. Huom! Tarkkaile keksejä
9 minuutin jälkeen. Ne saavat jäädä
sisältä aavistuksen pehmeiksi.
Aviator Salad,
a.k.a. Caesarin salaatti
(neljälle)
4 romainesalaatin kerää
2 valkosipulin kynttä
3/4 dl oliiviöljyä
4 munaa
krutonkeja varten: puolikas patonki
2 limeä
1 rkl Worchester-kastiketta
suolaa
mustapippuria
3 dl parmesaanilastuja
muutama anjovisfilee (maun mukaan)
Pese ja kuivaa salaatin lehdet
huolellisesti. Jätä ne kokonaisiksi.
Leikkaa valkosipulin kynsiin syvä
viilto ja laita ne oliiviöljyyn marinoitumaan.
Keitä munat löysiksi (alkuperäisen
reseptin mukaan munat
olivat lähes raakoja, mutta 3 minuuttia
on suomalaiseen makuun
sopivampi keittoaika).
Leikkaa patonki palasiksi ja
paahda palaset kuumalla pannulla
hitaasti rapeiksi krutongeiksi.
Sekoita kastikeaineet: oliiviöljy,
limestä puristettu mehu ja
Worchester-kastike. Mausta suolalla
ja pippurilla.
Sekoita salaatti: laita salaatinlehdet
tarjoiluastiaan ja paloittele
munat niiden sekaan. Lisää kastike
ja heittele salaattiottimia käyttäen
salaatinlehtiä, kunnes kastike on
sekoittunut lehtiin. Lisää parmesaanilastut,
leipäkrutongit ja anjovisfileet.
Tarjoile välittömästi.
California sushi bowl
(neljälle)
300 g sushiriisiä
riisin maustamiseen: 3 rkl riisiviinaetikkaa,
1/2 tl sokeria, 1/2 tl
suolaa
2 avokadoa
kurkku
400 g surimia
tarjoiluun: seesaminsiemeniä, merileväpaperia,
sushi-inkivääriä,
soijakastiketta, ja wasabia
Keitä riisi kypsäksi kattilassa. Sekoita
riisiviinaetikka, sokeri ja
suola keskenään ja sekoita neste
keitettyyn riisiin. Anna sen maustua
samalla kun paloittelet muut
ainekset.
Paloittele surimi, kurkku ja
avokado kauniiksi suupaloiksi.
Valmistele annokset: laita tarjoilukulhojen
pohjalle vähän jäähtynyttä
riisiä ja sen päälle paloitetellut
surimit, kurkut ja avokadot.
Koristele seesaminsiemenillä, merileväpaperilla
ja sushi-inkiväärillä.
Tarjoile soijakastikkeen ja wasabin
kanssa.
SAM MAGAZINE 3/18 | 41