SAM-ruokablogissa
Califdorrneaiaming TEKSTI JA KUVAT: NELLI SAURI
Jos USA:n osavaltioiden keittiöistä pitää
valita suosikki, taivun Kalifornian suuntaan:
tuoreista ja paikallisista aineksista
kokattua fuusioruokaa, joka on viimeisimmistä
trendeistä inspiroitunut.
Kalifornian muodista tunnettu
Coachella-festivaali on myös ruokafestivaali,
jolla rokkistarakokit laittavat
parastaan ja uusia ruokakonsepteja
esitellään. Pistaasia ja espressopapuja
aikuiseen makuun yhdistävät cookiet
ovat esimerkki freesistä otteesta amerikkalaiseen
leivontaan.
Trendejä tasapainottamaan Kaliforniassa
on syntynyt muutama todellinen
klassikko, jotka ovat suosiossa vuodesta
toiseen. Hyvänä esimerkkinä on Aviator
Salad, joka tunnetaan paremmin Caesarin
salaattina.
Italiasta San Diegoon muuttaneiden
Cardinin veljesten 1920-luvulla kehittämä
salaatti syntyi tarinan mukaan raaka
aineiden pulasta: miehet (kolmekin
eri miestä väittää keksineensä reseptin,
eikä totuutta taida muistaa kukaan) käyttivät
salaattiin vanhaa leipää ja sitä mitä
keittiössa sattui olemaan, ja siitä syntyi
ainutlaatuinen luomus. Salaatti sekoitettiin
erityisellä heittelymenetelmällä
ruokailijoiden edessä, ja ensimmäisenä
Nelli Sauri pitää nellysdaily.com-nimistä
ruokablogia, josta löydät lisää helppo-
tekoisia USA-herkkujen reseptejä
SAM-otsikon alta. Nelli kokkaa myös
10 kertaa vuodessa ilmestyvissä sähköisissä
SAM-uutiskirjeissä. Jos et saa vielä
uutiskirjettä, tilaa omasi osoitteesta
uutiskirje.samsuomi.fi/
sitä maistaneet olivat amerikkalaisia ilmavoimien
sotilaita – siitä alkuperäinen
nimi Aviator Salad. Caesar-nimi tuli
Caesar Cardinin mukaan nimetystä, kivenheiton
päässä rajan toisella puolella
toimivasta tijuanalaisesta hotellista, jonka
ravintolan vakiolistalle salaatti sitten
päätyi ja jolla se komeilee itseoikeutetusti
tänäkin päivänä.
On myös ruokalaji, joka saa nimensä
osavaltion mukaan: California Rolls,
jota ei suinkaan ole kehitetty Japanissa,
vaikka se sushia onkin. Tämä herkku on
amerikkalainen, ja sen raaka-aineet voi
kasata sushirullien sijaan vaikka riisikulhoon
tai kääriä vaikka tortillalätyn
sisään - ollaanhan sentään uusille ajatuksille
avoimessa Kaliforniassa. Peace,
love and good food.
40 | SAM MAGAZINE 3/18
/nellysdaily.com