opiskelu
KIRJOITTAJAT: HELENA KAUTOLA, TUTKIJAYLIOPETTAJA, TKT, HAMK BIO, HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU JA
MARGIT NÄRVÄ, YLIOPETTAJA, TKT, SEAMK RUOKA, SEINÄJOEN AMMATTIKORKEAKOULU
Meijeriteollisuuden koulutustarpeissa
painottuvat johtaminen ja viestintä
Elintarvikealalla on suunnitteilla eri ammattikorkeakoulujen yhteistyössä toteutettavia
koulutuskokonaisuuksia, jotka kehittävät työikäisen väestön osaamista ja tukevat jatkuvaa oppimista
hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti.
Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti
maitotalous 4 | 2021 • 31
Jatkuvan oppimisen uudistus
-hankkeen syyskuussa 2019 jatkuen
maaliskuuhun 2023. Jatkuvan
oppimisen uudistuksen sisältöä hallitusohjelma
linjaa muun muassa seuraavasti: ”Painotetaan
korkeakoulujen ohjausta ja rahoitusta siten,
että se kannustaa avaamaan koulutustarjontaansa
mahdollisimman laajasti muillekin
kuin omille tutkinto-opiskelijoille sekä järjestämään
opetusta yhteistyössä korkeakoulujen
kesken.” (Valtioneuvosto 2020, 8.)
Eri ammattikorkeakoulut ovat suunnittelemassa
yhteistyössä 30 - 60 op opintokokonaisuuden
ns. korkeakouludiplomin tarjoamista.
Tämä kokonaisuus tarjottaisiin avoimen ammattikorkeakoulun
opintoina elintarvikealan
toimijoille. Korkeakouludiplomiopinnoilla
voidaan laajentaa ja päivittää jo suoritettua
ammattikorkeakoulututkintoa tai opinnot on
mahdollista sisällyttää myös tutkintoon.
Koulutuksen suunnittelussa lähdettiin
liikkeelle kartoittamalla toimijoiden tarpeita.
Elintarviketeollisuuden toiveita selvitettiin keväällä
2021 toteutetulla kyselyllä, jossa kartoitettiin
eri aihealueiden koulutustarpeita. Kysely
lähetettiin isoille ja keskisuurille elintarvikeyrityksille.
Kyselyyn pyydettiin vastausta
yhdeksältä yritykseltä ja siihen vastasi kahdeksan
yritystä. Näistä vastaajista puolet oli meijerialan
yrityksiä. Vastanneet yritykset yhdessä
edustavat huomattavaa osaa Suomen elintarviketeollisuuden
vuotuisesta liikevaihdosta.
Pohjois-Suomessa Oulun ammattikorkeakoulun
toimesta Prosessitekniikka bio- ja kiertotaloudessa
-hankkeessa on tekeillä koulutustarvekysely,
josta saadaan tietoa pk-yritysten
koulutustoiveista.
Annetuista koulutuksen aihealueista strateginen
johtaminen, tuotannon kehittäminen
ja esimiestyö kiinnostivat eniten (75 %). Prosessiosaaminen
ja toimitusketjun hallinta olivat
seuraavaksi kiinnostavimmat aihealueet
meijerialan yrityksissä.
Koulutuksen aihealueiden tarve
elintarvikeyrityksissä.
Yrityksiltä kysyttiin avoimella kysymyksellä
tulevaisuudessa koulutuksen painopistealueista.
Meijerialan yrityksissä painottui johtamisen
lisäksi digitalisaation ja viestinnän
osaaminen sekä innovaatiojohtaminen. Keskisuuressa
yrityksessä koulutuksen painopisteet
liittyivät etenkin laadunhallintaan ja
uusiin teknologioihin.
Valtioneuvosto. 17.12.2020. Osaaminen turvaa
tulevaisuuden. Jatkuvan oppimisen parlamentaarisen
uudistuksen linjaukset. Valtioneuvoston
julkaisuja 2020:38. Saatavana:
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-610-5
/URN:ISBN:978-952-383-610-5