metodeja, jolla tuote säilyy pakkauksessa.
Turvallista ja puhdasta ruokaa, Käkelä listaa.
Mikko Käkelä näkee, että ovi on auki suomalaisille
yrityksille myös kansainvälisille
markkinoille. Vientiä tapahtuu jo nyt, mutta
viennin määrä ja tavoitteet voisivat hän mielestään
olla nykyistä kunnianhimoisempia.
Hän jatkaa, että vaikkei ETL olekaan vientiorganisaatio,
niin ETL:n täytyy auttaa yrityksiä
vientiponnisteluissa yhteiskunnallisten
päättäjien suuntaan.
Mikko Käkelän mukaan lähtökohtana
menestyvälle suomalaiselle elintarviketeollisuudelle
on hyvä toimintaympäristö.
- Hallituksen budjettiriihessä nousi taas
esille erilaisia lisäveroja, joita mahdollisesti
suunnitellaan elintarvikealalle. Mielestäni
lisärasitteiden rakentaminen elintarviketeollisuudelle
on hullua, kun ajatellaan, kuinka
paljon ala jo tekee hyvää koko yhteiskunnallemme,
kuten satojen miljoonien investointeja
ja kymmenillä miljoonilla tuotekehitystä
Suomeen joka vuosi, Käkelä ihmettelee.
Mikko Käkelä lisää vielä, että ruoan arvoketjussa
– alkutuotanto, elintarviketeollisuus,
kauppa – kaikki tarvitsevat toinen toisiaan.
Hän toivookin avointa keskusteltua siitä, että
kokonaisuus toimii hyvällä ja fiksulla tavalla
ja että jokaisella niistä on mahdollisuus
toimia kannattavasti ja että elinkelpoisuutta
riittää nyt ja tulevaisuudessa.
ETL
• ETL on Suomessa toimivien elintarviketeollisuuden
yritysten työmarkkina
ja elinkeinopoliittinen edunvalvoja.
Liiton tehtävä on vaikuttaa alan
toimintaympäristöön siten, että yrityksillä
on mahdollisuudet menestyä
Suomessa ja laajentua myös kansainvälisillä
markkinoilla.
• MVL neuvottelee jäsentensä työehdoista
ETL:n kanssa. MVL:n ja ETL:n
välinen voimassa oleva Meijereiden
erikoiskoulutuksen saaneiden ja teknisten
toimihenkilöiden työehtosopimus
päättyy 28.2.2022.
Suomessa on jatkossakin osaavia ammattilaisia
alalle.
- Uskon, että tässä meillä – ETL:llä ja
MVL:llä – on yhteinen intressi varmistaa, että
tulevaisuudessa meillä on hyvinvoiva elintarviketeollisuus,
osaavia ihmisiä töihin ja
koulutusputki, josta näitä ihmisiä tulee. Tämä
tuo alan elinvoimaisuuden, josta sitten
koko yhteiskunta hyötyy. Tähän me ETL:nä
pyrimme vaikuttamaan, ja kun tämä toimii,
niin silloin yrityksille jää resursseja panostaa
esimerkiksi vientiponnisteluihin ja lähteä
viemään sitä eteenpäin.
Yhteisiä tavoitteita
Työmarkkinoille Mikko Käkelä odottaa
mielenkiintoista syksyä ja talvea, koska
Metsäteollisuus
ja Teknologiateollisuus lähtivät
ajattelemaan uudella tavalla työehtosopimustoimintaa.
- On mielenkiintoista seurailla sitä, mihin
suuntaan maailma kehittyy. Tuleeko siitä
jonkinlaisia heijastusvaikutuksia ETL:n toimintaan,
jää nähtäväksi. Syksyn ja talven aikana
käymme jäsenkuntamme kanssa strategista
keskustelua siitä, että mitä haluamme ja
millä varmistamme toimivan työmarkkinan
ja työrauhan myös, jotta yritykset pystyvät
ennakoimaan omaa toimintaansa.
MVL:n ja ETL:n välinen työehtosopimus
päättyy helmikuun lopulla ensi vuonna,
ja työehtosopimusneuvottelut käynnistyvät
vuoden vaihteen jälkeen. Mikko Käkelä
toivoo avointa ja hyvää dialogia siitä, mitkä
ovat tärkeät asiat, ja joista pystytään keskustelemaan
saman pöydän ääressä.
- Ymmärtääkseni tämä on ollutkin
MVL:n ja ETL:n välinen toimintamalli ja
-kulttuuri: hyvässä hengessä on käyty läpi
asioita, keskusteltu ja neuvoteltu. Tämä on
minulle äärimmäisen tärkeä asia, koska mitään
ylimääräistä kuohuntaa ei pitäisi näiden
asioiden osalta olla.
- Tavoitteet lienevät meillä samat: että
Suomessa on elintarviketeollisuutta, siellä
menestyviä ja hyvinvoivia yrityksiä, jotka
pystyvät työllistämään ja pitämään työntekijöistään
huolta, ja että on työtä ja työvoimaa
tulevaisuudessakin. Uskon, että lähtökohtaisesti
jokainen vastuullinen yritys varmistaa
työolosuhteidensa olevan kunnossa. Työntekijöillä
on valinnanvaraa, ja kyllähän työntekijä
haluaa mennä sellaiseen yritykseen töihin,
jossa asiat hoidetaan hyvin ja jossa palkka
on hyvä ja sillä elää. Kun muistaa jälleen
kerran tuon ison kuvan ja yhteisen maalin,
niin silloin on työehtosopimusten neuvottelukin
selkeää, Mikko Käkelä kiteyttää.
Työllistäjä läpi Suomen
Mikko Käkelä muistuttaa myös elintarvikealan
työllisyysvaikutuksista: yksi työpaikka
elintarviketeollisuudessa luo kolme työpaikkaa
arvoketjuun.
- Kun päättäjät miettivät työllisyyden lisäämistä,
koko Suomen asuttuna pitämistä ja
ympäristötekoja, niin kannattaisi myös pohtia,
mitkä alat työllistävät ja luovat lisää työpaikkoja.
Elintarvikeala työllistää läpi Suomen:
alkutuotantoa ja elintarviketeollisuutta
on ympäri maan. Jos sitä tuetaan ja kannustetaan
ja toimintaympäristöön panostetaan,
niin siinä on vastaus.
Mikko Käkelä peräänkuuluttaa myös
toimenpiteitä, joilla varmistetaan koulutuspolkuja
ja -paikkoja siten, että
esittelyssä