Uusia kanavia ja kriisikestävyyden
happotestausta
Korona on ollut koettelemus koko yhteiskunnalle.
Mikko Käkelä arvioi, että elintarviketeollisuus
on isossa kuvassa selvinnyt korona
ajasta kuitenkin hyvin.
- Haastavaa se on ollut, paljon on jouduttu
tekemään, jotta pyörät ovat pyörineet ja
ruokaa on tullut pöytään. Tosin eri yritykset
ovat kokeneet koronan vaikutukset eri tavoin:
päivittäistavarakauppa on vetänyt hyvin,
jolloin kauppoihin tuotteita valmistavat
elintarvikeyritykset ovat pärjänneet, kun
taas esimerkiksi ruokapalvelu- ja ravintolapuolelle
elintarvikkeita valmistaneet yritykset
ovat kärsineet, Käkelä toteaa.
- HoReCa-puoli on ollut enemmän tai vähemmän
suljettuna eikä ole ollut minkäänlaista
ennustettavuutta sen aukeamista. Yrityksissä
on jouduttu miettimään, oliko tämä
tässä vai pystyttäisiinkö ketterästi sopeuttamaan
omaa toimintaa ja mennä myös kaupan
puolelle tai löytää muita uusia kanavia
tuotannolle. Uusien kanavien ja toimintamallien
löytäminen ja samalla kriisikestävyyden
happotestauskin ovatkin tapahtuneet
aika hyvin korona-aikana, Käkelä jatkaa
koronan vaikutuksista.
”Erittäinkin laadukasta toimintaa”
Näin vastaa Mikko Käkelä kysymykseen,
miltä suomalainen elintarviketeollisuus
näyttää. Käkelä kertoo kansainvälisissä tehtävissään
huomanneensa, että Suomea ja
suomalaisten jämäkkää tapaa tehdä asioita
ja luotettavuutta arvostetaan.
- Näinhän se on myös elintarviketeollisuudessa:
pidetään sovituista asioista
kiinni, hoidetaan asiat vastuullisesti
ja laadukkaasti. Tämä heijastuu jälleen
kerran läpi koko ketjun ja mielestäni
se on myös sellainen asia, josta
pitäisi pitää enemmän ääntä. Kuten jo
aikaisemmin sanoin, ihmiset pitävät
itsestään selvyytenä, että ruoka tulee
pöytään, ymmärtämättä kuinka valtaisa
työ siinä matkalla tehdään, kun ajatellaan
raaka-aineiden kasvattamista,
tuotekehitystä, innovaatioita,
prosesseja, joilla tuotteet
saadaan terveysturvallisesti
ihmisten
pöytään, pakkauksia ja
maitotalous 4 | 2021 • 17