Kuluttajat etsivät yhä useammin tietoa ruuan alkuperästä. Erityisesti korona-aika herätti monen miettimään,
missä oma ruoka on tuotettu ja miten kotimaisen, turvallisesti tuotetun ruuan voi tunnistaa.
Ruokaostoksilla saa olla tarkkana.
Tuotteen alkuperämerkki
kertoo vastuusta
Tuotepakkauksissa
on monenlaisia merkkejä,
joista toiset kertovat
raaka-aineen alkuperästä,
toiset ympäristöystävällisyydestä,
kolmannet tuotantotavasta.
On myös pakkausmerkintöjä,
jotka saattavat harhauttaa kuluttajaa.
- Pakkausmerkiksi on voitu lisätä täysin
itse keksitty merkki, joka ei kerro tuotteen
alkuperästä eikä mistään muustakaan. Tämä
on paitsi epäeettistä myös täysin vastuutonta
kuluttajaa kohtaan, toiminnanjohtaja
Anni-Mari Syväniemi Ruokatieto Yhdistyksestä
toteaa.
Varmasti kotimaisia tuotteita
Suomalaisen ruuan alkuperämerkkejä ovat
muun muassa Hyvää Suomesta -merkki sekä
Sirkkalehtimerkki.
Sirkkalehtimerkki myönnetään Suomessa
viljellyille kasviksille, puutarhatuotteille ja
perunalle. Merkki kuvaa juuri itänyttä kasvia,
jonka toinen sirkkalehti on vihreä, toinen
siniristilippu.
Kotimaiset Kasvikset ry. on myöntänyt
Sirkkalehtimerkkiä kotimaisten viljelijöiden
tuotteille vuodesta 1989 lähtien. Peräti 98
prosenttia suomalaisista tunnistaa merkin.
- Merkin laatujärjestelmät varmistavat
tuotteiden korkean laadun sekä luotettavat
ja vastuulliset tuotantomenetelmät. Suomalaiset
tietävät merkin välityksellä ostavansa
kotimaisia puutarhatuotteita, kertoo toiminnanjohtaja
Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.
Kotimaisuusaste vähintään 75
prosenttia
Hyvää Suomesta -merkki on suomalaisten
pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkki.
Sen tunnistaa tyylitellystä joutsenesta sinivalkoisessa
ympyräkehyksessä. Merkki
myönnetään tuotteelle, joka on tehty kotimaisista
raaka-aineista. Monta ainesosaa sisältävässä
26 • maitotalous 4 | 2021
tuotteessa saa olla ulkomaisia
ainesosia, kuten mausteita
tai vaikkapa oliiviöljyä, mutta
tuotteen kotimaisuusasteen tulee
kuitenkin olla vähintään 75
prosenttia.
- Kun valmistaja hakee Hyvää
Suomesta -merkkiä tuotteelleen,
laskemme tuotteen ainesosien kotimaisuusasteen.
Jos tuotteen reseptiä muutetaan,
sen kotimaisuusaste tarkistetaan, Syväniemi
kertoo.
Hyvää Suomesta -merkki osoittaa myös
kotimaisen työn osuuden: merkin saanut
tuote valmistetaan ja pakataan aina Suomessa.
Hyvää Suomesta -merkkiä on käytetty
vuodesta 1993. Merkin myöntää Ruokatieto
Yhdistys.
Panoksena kuluttajien luottamus
Kuluttajien luottamus ansaitaan vain pitkäjänteisellä
ja läpinäkyvällä työllä. Siksi sekä
Sirkkalehtimerkki- että Hyvää Suomesta
-merkin tuotteita valvotaan ja niitä valmistaviin
yrityksiin tehdään valvontakäyntejä
säännöllisin väliajoin.
Sirkkalehtimerkin käyttöä valvotaan valvontakäynnein
neljän vuoden välein. Merkin
saaneiden tuotteiden viljelijät voivat tehdä
myös itsearviointeja.
Hyvää Suomesta -merkin tuotteita valmistaviin
yrityksiin tehdään valvontakäyntejä
3-4 vuoden välein. Valvontakäynneillä
tarkastetaan raaka-aineiden alkuperä.
- Hyvää Suomesta on tänä päivänä arvostettu
ja luotettu brändi, jonka eteen tehdään
pitkäjänteistä työtä. Jatkossakin kuluttaja voi
luottaa, että Hyvää Suomesta -merkki on takuu
suomalaisesta raaka-aineesta ja suomalaisesta
työstä, Syväniemi vakuuttaa.
Ruokatieto Yhdistys edistää suomalaisen
ruokaketjun menestystä tekemällä tunnetuksi
osaamista ja työtä pellolta pöytään.
Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin
alkuperämerkki Hyvää Suomesta.
Kotimaiset Kasvikset ry myöntää ja valvoo
muun muassa Sirkkalehtimerkin käyttöä.
Merkin saaneet viljelijät ovat sitoutuneet
ohjeistukseen, jossa kiinnitetään erityisesti
huomiota tuotannon ympäristövaikutuksiin,
henkilöstön hyvinvointiin ja tuotteiden turvallisuuteen.
KUVA RUOKATIETO YHDISTYS
Hyvää Suomesta -merkki on takuu
suomalaisesta raaka-aineesta ja
suomalaisesta työstä, vakuuttaa
toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.
ruoka
TEKSTI RUOKATIETO YHDISTYS