esittelyssä
Mikko Käkelä aloitti Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Yli 20 vuotta
kansainvälisissä yrityksissä johtotehtävissä toiminut Käkelä tuntee ruokabisneksen ja sen koko arvoketjun
aina alkutuotannosta kuluttajalle asti hyvin. ETL:n toimitusjohtajana hän haluaa nostaa elintarvikealan
arvostusta sekä ymmärrystä siitä, miten tärkeästä alasta on kysymys. ETL:ään Käkelä tuo mukanaan myös
yritysnäkökulmaa, sillä hän tietää, millaisten arkisten haasteiden kanssa yritykset toimivat.
Arvostusta ja ymmärrystä ruoan arvoketjuun -
ETL:n toimitusjohtaja Mikko
Käkelä haluaa elintarvikealan
äänen kuuluville
Yli kymmenen vuotta kansainvälisen
ruokapalveluyritys Compass
Groupin Suomen toimitusjohtajana
toimineella ja kaksi vuotta
myös Tanskan toiminnoista vastanneella
Mikko Käkelällä on näkemystä siitä, minkälaisia
odotuksia asiakkailla ja kuluttajilla
on, miten elintarviketeollisuus toimii
ja kuinka koko ketju vaikuttaa siihen. Siksikin
hän pitää uutta työtään mielenkiintoisena.
- Compass Groupin ytimessä ovat
ruoka ja ruokapalvelut. Siellä pääsin hyvin
sisälle ruokabisnekseen. ETL edustaa
elintarviketeollisuutta ja olemme ruoan
ja juoman kanssa tekemisissä, joten tästä
syystä kiinnostuin uudesta tehtävästäni.
Nyt korona-aikana arvostukseni alaa
kohtaan toi kunnianhimon tähän tehtävään:
haluan auttaa nostamaan alan arvostusta.
Ihmiset pitävät itsestään selvyytenä,
että ruokaa ja juomaa tulee pöytään, ymmärtämättä
kuinka paljon se vaatii työtä
koko arvoketjulta, Käkelä kertoo.
Samassa yhteydessä Mikko Käkelä
nostaa esille myös huoltovarmuuden tärkeyden
ja sen, miten hyvin se on toiminut,
vaikka koronapandemian vuoksi koko
maailma on ollut kriisissä kohta kaksi
vuotta.
- Ruokaa on ollut joka päivä kaupassa.
Haluan tuoda panokseni siihen, että
huoltovarmuus säilyy eikä olla riippuvaisia
muista. Suomesta pitää löytyä laadukasta,
hyvin toimivaa alkutuotantoa ja
elintarviketeollisuutta, ja näiden äänen ja
Mikko Käkelä
Koulutus
- restonomin sekä liiketoiminnan ja johtamisen
opintoja Suomessa ja ulkomailla
Työura
- työuraa kansainvälisissä yrityksissä, palvelujen
ja ruoan kanssa tekemisissä
- Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja
1.6.2021 alkaen
- Compass Group Finland Oy, toimitusjohtaja
- SATS Finland Oy, pohjoismainen liikuntakeskusketju,
Suomen toimitusjohtaja
- McDonald´s Finland Oy, Business Consultant
ja operatiivinen päällikkö
Harrastukset
Olen aktiivinen liikkuja ja monilajiharrastaja.
Käyn kuntosalilla, kävelen ja juoksen.
Perheen kanssa yhteisiä harrastuksia ovat
talvella hiihtäminen ja laskettelu, kesällä
golf.
Parasta vapaa-ajalla
Nautin perheen kanssa olemisesta ja yhdessä
tekemisestä.
Lempimaitotuotteesi
Käytän paljon maitotuotteita. Pidän rasvattoman
maidon mausta ja sitä käytän
päivittäinen. Lisäksi pidän erilaisista juustoista
ja rahkatuotteita käytän välipalana
tai aamiaisena.
TEKSTI TARJA RAUHALA KUVAT ETL
vaikuttavuuden haluaisin saada kuuluville.
Oman taustani huomioiden pystyn hyvin
ymmärtämään, millaisten arkisten haasteiden
kanssa nämä toimivat, ja pystyn tuomaan
sitä ajatusmaailmaa ETL:ään ja auttamaan
jäsenyrityksiämme.
Moninainen pelikenttä
Ruokabisneksen tuntemisen lisäksi Mikko
Käkelä tuo järjestöpuolelle mukanaan
yritysmaailman johtamiskulttuuria. Yritysmaailmassa
aiemmin työskennellyt Käkelä
näkee eroja mutta myös yhtäläisyyksiä yritysten
ja järjestöjen toimintatavoissa.
- Yritysmaailmassa johtotehtävissä pystyy
hyvinkin nopeasti tekemään vaikuttavia
toimenpiteitä, kun taas järjestömaailmassa
toimenpiteet tapahtuvat vaikuttamalla
sidosryhmiin, kuten esimerkiksi jäsenyrityksiin,
palkansaajajärjestöihin, poliittisiin
päättäjiin sekä virkamiehiin. Toki
tänä päivänä myös yritykset tekevät tätä
samaa työtä monessa mielessä, mutta pelikenttä
on järjestöpuolella moninaisempi
kuin yrityspuolella.
Käkelä sanoo, että jäsenyritykset ovat
ETL:n asiakkaita, joiden pitää saada jäsenyydestään
lisäarvoa omaan toimintaansa,
ihan kuten asiakkaidenkin yritysmaailmassa.
- Monet yritysmaailman asiat ja teesit
sopivat järjestöpuolellekin hyvin. Johtamisessa
on oltava selkeä suunnitelma, mitä
halutaan edistää, mihin asioihin halutaan
keskittyä ja myös viestiä, eli samoja lainalaisuuksia
on olemassa.
16 • maitotalous 4 | 2021