tilastoa
Suomalaiset kuluttivat viime vuonna keskimäärin 144 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 79 kiloa lihaa, 81
Mitä Suomessa syötiin kiloa viljaa, 12 kiloa kananmunia, 15 kiloa kalaa, 65 kiloa hedelmiä ja 64 kiloa vihanneksia. Tiedot ilmenevät
Luonnonvarakeskuksen (Luke) ravintotaseen ennakkotiedoista. Taseen luvut kuvaavat enemmänkin
kulutukseen tarjolla ollutta määrää kuin toteutunutta kulutusta, koska muun muassa hävikin määrää ei ole
saatavissa elintarvikeketjun kaikista vaiheista.
Viljan kokonaiskulutus on ollut viime
vuosina vakaata. Ravintotaseen
mukaan kulutus on ollut vähän
alle tai vähän yli 80 kiloa henkeä
kohti. Vuonna 2020 viljaa kulutettiin ennakkolaskelman
mukaan noin 81 kiloa henkeä
kohti.
– Määrä laski edellisvuodesta hieman,
mikä johtui lähinnä kauran kulutuksen laskusta.
Muiden viljalajien käyttömäärät pysyivät
suunnilleen ennallaan. Suomalaiset kuluttivat
kauraa viime vuonna 8,5 kiloa henkeä
kohti. Kauran kulutuksen tähänastinen
huippu saavutettiin vuonna 2019, jolloin se
oli noin 9,4 kiloa henkeä kohti. Vehnää kului
24 • maitotalous 4 | 2021
vuonna 2020 noin 44, ruista 15,4, ohraa 1,8
ja riisiä 7 kiloa henkeä kohti, eritysasiantuntija
Erja Mikkola Lukesta kertoo.
Siipikarjanlihan kulutus kasvoi
edelleen, punaisen lihan kulutus
väheni
Ravintotaselaskelman mukaan lihan kokonaiskulutus
oli viime vuonna 79,2 kiloa henkilöä
kohti, kun mukaan on laskettu myös riista
ja syötävät elimet. Kokonaiskulutus laski
edellisestä vuodesta noin puoli prosenttia. Lihan
kulutusmäärät on ravintotaseessa laskettu
luullisena eli ruholihana. Kypsänä syöty liha
on noin 50 prosenttia luullisen lihan määrästä.
Viime vuonna
nestemäisiä
maitotuotteita
kulutettiin
ennakkolaskelman
mukaan noin
144 kiloa henkeä kohti.
LÄHDE LUONNONVARAKESKUS (LUKE), RAVINTOTASETILASTO