Onnistuneita riistalaukauksia ja riistaruokaa –
nuorten hyvinvointipäivä!
20
Boosti -sparra-usta
nuorille
maaseutuyrit-täjille
-hank-keen
tiimoilta
vietettiin
hyvinvointipäi-vää
20.10 Kär-kölässä.
Aamulla
kokoonnuttiin
Järvelän ampumaradalle,
jossa meidät vastaanotti Haulikko-koulun
ammattitaitoinen väki. Päivän
ensimmäiseksi tavoitteeksi asetettiin
haulikon tuntemus, onnistuneiden ja
epäonnistuneiden riistalaukauksien
tekijöiden tunteminen sekä oman
mielen hallitseminen ammunta
tilaisuudessa. Aamun tärkeimmäksi
neuvoksi aseturvallisuuden rinnalle
nostaisin kouluttajan neuvon, että
onnistuneisiin riistalaukauksiin pääsee
vain harjoittelulla, oman tekemisen
analysoinnilla sekä halulla oppia uutta
ja muuttaa omia toimintatapojaan
tarpeen vaatiessa.
Aamupäivän teoriaosuuden jäl-keen
siirryimme asesovitukseen sekä
oman haulikon mukanaan tuoneiden
aseiden tarkastukseen. Harjoitteluun
käytimme päällekkäispiippuisia
haulikoita. Tämän jälkeen siirryimme
kahdessa ryhmässä ampuradalle käy-tännön
harjoituksiin, joissa siirryimme
paikallaan olevista kiekoista pakene-viin-
ja sivukiekkoihin. Harjoittelu ja
saadut opit tuottivat päivän mittaan
tulosta ja kokeneimmatkin osallistujat
kertoivat saaneensa uusia oppeja.
Oman ammunnan analysointi tuotti
monella tulosta, kun opimme huo-maamaan,
miten omaa ampumista,
oikeaa hetkeä ja aseen käsittelyä voi
parantaa.
Ampumarata harjoittelun jälkeen
siirryimme palautekeskustelun jälkeen
radalta pienen matkan päähän Ollilan
majoille, jossa tarkoituksena oli selvit-tää,
mitä onnistuneen riistalaukauksen
jälkeen saadusta saaliista voi sitten
valmistaa ja miten sitä tulee käsitel-lä.
Puhdistimme ensin muutaman
heinäsorsan ja yhden teeren, jonka
jälkeen aloitimme lihan käsittelyn ja
lisukkeiden valmistamisen. Valmistetta-via
riistalajeja olivat hirvi, peura, sorsat
ja teeri. Illalliseksi valmistimme näistä
hirvestä käristystä, peurasta pihvejä,
hirven ja peuran jauhelihasta pihvejä
sekä sorsaa ja teertä pihveinä. Lisuk-keeksi
valmistimme lohkoperunoita
sekä salaattia. Ruuan itsensä valmis-timme
muurikalla, mikä opettikin,
ettei paikan eikä välineiden tarvitse
olla erikoisia, mutta ruoka on hyvää,
kunhan on huippu raaka-aineet, joilla
lähtee liikenteeseen.
Ruokailun päätteeksi saimme
taskuumme niin tärkeitä neuvoja
kohti parempia riistalaukauksia, uusia
reseptejä riistaruualle kuin osalle
kipinän aloittaa uuden harrastuksen tai
mahdollisesti sivuelinkeinon. Ohjatun
päivän päätteeksi ampumaharjoittelun
todistusten jaossa tuli puheeksi kau-pallisen
metsästyksen mahdollisuu-det
Suomessa niin elinkeinona kuin
sivuelinkeinonakin. Moneen maati-laan
kuuluessa pellon lisäksi metsää
pidimme päivää tärkeänä niin oman
hyvinvoinnin keinojen lisäämiseen
kuin liiketoimintansa kartoittamiseen.
Tästä oli hyvä jatkaa iltaa Ollilan majo-jen
savusaunaan sulattelemaan hyvä
ruokaa ja luomaan uusia ideoita. ■
TEKSTI: SUSANNA VALTONEN
KUVAT: MARIANNA SAREN
Tuleva nuorten toiminta aiheteemoittain,
pistä päivämäärät jo kalenteriin!
1.11. Tilan tärkeimmät paperit, Avioehto,
edunvalvontavaltakirja ja testamentti.
7-9.11. Maaseutunuorten syysparlamentti
Nurmeksessa
23.11. Monimuotoiset yritysmuodot ja toi-mintamallit
(Boosti-hanke järjestää)
11.12. Sopimusasiaa (kauppa-, vuokra-, ym.
sopimusasiat.) Boosti-hanke järjestää
Lisää tietoa tapahtumista tulee liiton sivuille
sekä Facebookissa Boosti-hankkeen ja eteläisten
liittojen maaseutunuoret-ryhmissä.