MATKAILU
Mies hotelliketjun takana
Koska olet viimeksi yöpynyt Hiltonissa? Hotelliketjua katsoo uusin silmin, kun tuntee
tarinan sen perustajan takana.
■ NETTA SAURI
Conrad Hiltonin elämä on
kuin suoraan amerikkalaisen
unelman oppikirjasta. Hänen
muistelmansa Be My Guest vie
jännittävälle matkalle 1900-luvun alkupuoliskon
Yhdysvaltoihin.
Nuoruus New Mexicossa
Conrad ”Connie” Nicholson Hilton
syntyi San Antonion pikkukaupungissa
New Mexicon territoriossa joulupäivänä
1887. Hänen norjalaissyntyinen
isänsä Augustus ”Gus” Hilton
oli yritteliäs liikemies, jonka myymälän
iskulause oli You name it – we’ve
got it! Häneltä poika oppi työnteon
merkityksen ja kauppojen hieromisen
hienoudet. Äiti Mary piti huolta
lapsikatraan uskonnollisesta kasvatuksesta.
Vanhemmilta oppimaansa
yhtälöön ”tee työtä ja rukoile” Conrad
lisäsi vielä oman osansa: ”unelmoi”.
Tälle kaavalle perustui koko hänen
myöhempi menestyksensä.
Conrad Hilton näki jo nuoruudessaan
sekä rikkautta että niukkoja
aikoja. Vaurastuttuaan Gus vuokrasi
perheelleen talon rannikolta Long
Beachistä, mutta syksyn 1907 pankkikriisi
pakotti Hiltonit palaamaan San
Antonioon ja perustamaan taloonsa
hotellin. ”If they get a taste of Mary’s
cooking”, isä ennusti, ”we’ll have more
business than we can handle.” Isältä
perittyä optimismia vahvisti kaukoihastuminen
kuurosokeaan Helen Kelleriin,
aikansa julkkikseen, joka oli
elävä todistus toivon ja sinnikkyyden
voimasta. Conrad Hilton oli omien
sanojensa mukaan parantumaton romantikko
ja hänestä kehkeytyi aikaa
myöten taitava tanssija.
Vuonna 1912, kun New Mexicosta
tuli Yhdysvaltojen osavaltio, Hilton
päätti kokeilla poliitikon uraa. ”Very
nice”, Mary-äiti arvioi kuunneltuaan
poikansa harjoituspuheita, ”for poetry.”
Jatkossa Hilton riisui esiintymisestään
turhat koukerot ja oli yksinkertaisesti
oma itsensä. Todettuaan
neljän Santa Fen parlamentissa vietetyn
vuoden jälkeen, ettei politiikka
ollut sittenkään häntä varten, Hilton
päätti ryhtyä pankkiiriksi. Hanke kuitenkin
keskeytyi USA:n liityttyä ensimmäiseen
maailmansotaan.
Sotilaana Ranskassa
Lähtiessään Eurooppaan alkuvuodesta
1918 Hilton oli kuin sammakko,
joka siirtyi turvallisesta kotilätäköstä
suuremmille vesille. Matkustaminen
avarsi kummasti maailmaa, ensin
kouluttautuminen kotimaassa ja sitten
varsinainen Atlantin ylitys. ”The
champagne is cheap”, hän kirjoitti päiväkirjaansa
Conrad Hilton näki jo
nuoruudessaan sekä
rikkautta että niukkoja
aikoja.
Ranskassa. ”Nobody drinks
water. They all drink ’vin’ which is cheaper
still. I never dreamed there was so much
wine in the world.” Viinin lisäksi Hiltonin
Ranskan-muistot olivat enimmäkseen
sateen ja mudan kyllästämiä,
Hilton valloitti suuren rakkautensa Waldorf-Astorian lokakuussa 1949.
28 | SAM MAGAZINE 2/21