
Ainekset
Lihat:
400 g kanan koipipaloja
300 g mausteista (tuore)makkaraa
Lihan mausteet:
2 tl paprikajauhetta
1 tl rouhittua mustapippuria
¼ tl cayennepippuria
Vihannekset
Yksi suuri sipuli
Yksi vihreä paprika
Kaksi varsisellerin vartta
Kaksi valkosipulin kynttä
200 g okraa
Liemi
Yksi litra kana- tai vihanneslientä
Kaksi laakerinlehteä
Roux
0,8 dl ruokaöljyä (esim. maapähkinä, rypsi,
auringonkukka)
5 rkl vehnäjauhoja
Tarjoiluun tuoretta persiljasilppua ja punaista
(chili)paprikaa värikontrastia tuomaan
Valmistus
Sekoita kuivat mausteet ja hiero ne kanan
pintaan. Aseta lautaselle maustumaan.
Pilko vihannekset pieniksi.
Valmista kana- tai vihannesliemi. Lorauta
hieman öljyä kuumalle pannulle ja
ruskista kananpalat ja makkarat nopeasti.
Aseta lautaselle odottamaan.
Ruskista vihannekset samalla pannulla.
Aseta lautaselle odottamaan.
Valmista roux edelleen samalla pannulla:
kuumenna öljy ja lisää jauhot koko ajan
sekoittaen, Keitä miedolla lämmöllä sekoittaen,
kunnes seos alkaa tummua; noin
20 minuuttia. Varo polttamasta, tai kastikkeesta
tulee kitkerä.
Kun roux on valmis, lisää vihannekset ja
sekoita. Lisää tilkka kana- tai vihanneslientä,
sekoita hyvin. Lisää lientä kauhallinen
kerrallaan, kunnes kastike alkaa muodostua.
Pilko lihat ja lisää kastikkeeseen. Lisää
laakerinlehdet. Keitä miedolla lämmöllä
poreillen noin 45 minuuttia välillä sekoittaen.
Tarkista suola. Koristele persiljalla ja
(chili)paprikalla.
Tarjoile riisin tai paahdettujen perunoiden
kanssa.
Miltä gumbo
sitten maistui? Olen
kehno arvioimaan keitoksiani
puolueettomasti, mutta perheenjäsenet
rakastuivat kertaheitolla.
Jopa kriittinen ekaluokkalainen
lappoi gumboa lautaselle ja nosti
molemmat peukut pystyyn.
Suu täynnä oli vaikea sanoa
mitään, mutta ilme kertoi
kaiken: tätä lisää!
SAM | 27