Jambalaya - suistoalueen pyttipannu
Teksti ja kuvat: Jouni Gustafsson
Jounin koronakaranteeni-jambalaya kuudelle henkilölle:
32
Jambalaya, risotto, paella tai paella - kaikki edellä
mainitut ruuat ovat riisipohjaisia kansanruokia,
joita on tehty alueilla joissa riisi muodostaa
perustan ruuan valmistukselle. Niin näissä kuin
muissakin klassikoiksi muodostuneissa
kansanruuissa reseptejä on muokannut se mitä
ruoka-aineita on sattunut kaapeista, verkoista tai
metsästä löytymään. Seuraavia ohjeita ei siis
tarvitse noudattaa kirjaimellisesti, kunhan löytyy
riisiä, sillä ilman riisiä pannulle valmistuu jotain
muuta herkkua.
Jambalaya on kotoisin Louisianan soisilta
suistoaluilta Yhdysvalloista ja siinä on vaikutteita
espanjalaisesta ja ranskalaisesta keittiöstä. Se on
tulisempi vastine espanjalaisten paellalle.
Alueen ruokakulttuurissa yhdistyvät
ranskalaisesta maalaiskeittiöstä vaikutteita
saanut cajunkeittiö ja kreolikeittiö jossa löytyy
vaikutteita espanjan, ranskalaisen ja
afrikkalaisesta makumaailmasta.
● Riisiä puoli pakettia (risottoriisiä, mutta muutkin käy)
● soijasuikaleita (vaihtoehtoina kana tai purkkitonnikala –
purkkisärki on vielä parempi vaihtoehto)
● sipuli pilkottuna
● valkosipulia kolme kynttä
● chilitahnaa ruokalusikallinen
● chili
● kurkumaa maustamiseen
● suolaa
● purkki kidney-papuja
● varsiselleriä muutama varsi
● kasvilientä
● paprika
● porkkana
● Pakastevihanneksia
● öljyä
Aloita ruuan valmistus laittamalla Spotifyyn tai
YouTubeen hakusanoiksi cajun and creole music.
Musiikkia tulee popittaa koko ruuanlaiton ajan. Kutsu
ystävät, toverit tai naapurit mukaan ruuanlaittoon ja
syömään (koronan jälkeen).
1. Keitä soijasuikaleet kasvisliemessä 10 min
2. Laita suikaleet wokkipannulle,
paistinpannulle tai isoon kattilaan öljyn kera.
3.Lisää mausteet
4.Paista vähän, lisää sipuli ja valkosipulia.
5.Lisää raaka riisi, paista vähän että riisi
kuullottuu.
6.Lisää kasvisliemi.
7.Lisää suikaloidut kasvikset.
8.Kypsennä riisi kypsäksi säännöllisesti
sekoittaen.
Mukaan voi paistaa esim. mausteista makkaraa tai
muuta lihaa. Katkaravut ja muut merenelävät käyvät
myös. Nauti hyvässä seurassa, menee kyllä
ikävämmässäkin.
Resepti: