www.puutarhasielamaan.fi
Liperin eli lipstikan kasvatus
Lipstikka on vahvavartinen lehtiselleriltä tuoksuva yrtti, jonka kotimaana pidetään
Persiaa. Maku muistuttaa selleriä tai purjoa. Lipstikan lehdet ovat kauniin kiiltävän
vihreät.
Lipstikkaa käytetään lihaliemikuutioiden tapaan mm. keittoihin ja pataruokiin, ja se
onkin lihaliemikuutioiden alkuperäinen mauste. Lipstikasta käytetään lehdet sekä
juuret. Lipstikka sopii yhteen monien muiden yrttien kanssa ja sitä käytetään paljon
erilaisissa mausteseoksissa. Sopii käytettäväksi tuoreena sekä kuivattuna.
Lipstikalla on ruokahalua parantavia ja yskänärsytystä vähentäviä vaikutuksia.
Lipstikan kasvattaminen siemenestä on helppoa, mutta hiukan hidasta.
Siinä menee muutama vuosi ennen kuin lipstikka kasvaa täyteen kokoonsa.
Nuoria taimia pitää kastella säännöllisesti, mutta myöhemmin kasvi pärjää hyvässä
maassa ominkin voimin.
Lipstikka kasvaa 100-250 cm korkeaksi ja se kukkii heinä- tai elokuussa keltaisin,
karhunputkea muistuttavin kukinnoin.
Satoa voi kerätä läpi koko kesän, kunhan jättää lehtiä tuottamaan uutta satoa.
Kuivaamista varten pääsato leikataan heinäkuussa, jolloin toisen sadon saa
syyskuussa.
Lipstikka on melko kiitollinen kasvi ja helposti lähteekin “rehottamaan”, joten
satoa kannattaa käyttää ahkerasti.
/www.puutarhasielamaan.fi