
Laktoositonta ruokavaliota
noudattaa 17 %, kasvispainotteisesti
syöviä flexaajia ja kasvissyöjiä
Osa ruokavaliota noudattavista nuoris-ta
kertoi myös poikenneensa linjastaan. Esi-merkiksi
kasvisruokavaliota noudattavista ja
vegaaneista kolmasosa oli syönyt viikon si-sällä
broileria.
– Vaikka ruokavaliota noudattaa vain kol-masosa
nuorista, he kuitenkin uskovat, et-tä
huomattavasti suurempi osa kavereista –
56 prosenttia – on jollain ruokavaliolla. Tä-mä
voi johtaa siihen, että nuoret kokevat tar-peettomasti
ystävien kautta tulevaa painetta
omia valintojaan kohtaan, Elovainio pohtii.
Siitä huolimatta, että nuoret eivät innostu
virallisista ravintosuosituksista, he ovat kui-tenkin
kiinnostuneita aiheesta ja etsivät sii-tä
tietoa. Tutkimuksen mukaan 59 prosent-tia
suomalaisnuorista oli hakenut inspiraa-tiota
tai tietoa ruoasta. Verkkohaut koskivat
useimmiten reseptejä, mutta myös tietoa ter-veellisestä
ja kestävästä syömisestä. Tärkeim-mät
tiedonhaun lähteet olivat verkosta löyty-vät
reseptit, sosiaalinen media ja YouTube.
Arla on sitoutunut kehittämään tuotteita,
jotka edistävät terveyttä ja hyvinvointia läpi
elämän. Nuorten ruokatutkimus on osa tätä
kokonaisuutta. (ARLA)
maitotalous 1 | 2021 • 25
nuoret myös ajattelivat muiden maiden nuo-ria
useammin, että suositukset ovat vanhan-aikaista
luennointia.
– On tärkeää, että nuoret tietävät, mi-ten
terveellinen ja tasapainoinen ruokava-lio
koostetaan. Tutkimuksen tulos kuitenkin
viittaa siihen, että viestintää nuorille olisi tar-peen
kehittää niin, että nuoret kokevat aihe-piirin
omakseen ja innostuvat siitä, Elovai-nio
toteaa.
Kolmasosa suomalaisnuorista
noudattaa ruokavaliota – useimmiten
samaa kuin vanhempansa
Tutkimuksen mukaan joka kolmas
13–19-vuotiaista suomalaisista nuorista
noudattaa jotakin ruokavaliota, tytöt vähän
useammin kuin pojat. Ruotsissa 40 % nuoris-ta
kertoi noudattavansa erikoisruokavaliota,
Tanskassa vastaava luku on 23 %.
Suomessa laktoositonta ruokavaliota
noudattaa 17 %. Pääasiassa kasvispainottei-sesti
syöviä eli ns. “flexaajia” on 6 %, kasvis-syöjiä
6 %, vegaaneja 2 % ja gluteenitonta
ruokavaliota noudattavia 2 %. Nuoret ja van-hemmat
ovat ruokavalioiden osalta hyvinkin
tasoissa ja luvut ovat liki yksi yhteen, mikä
tukee tutkimuksen tulosta vanhempien vah-vasta
vaikutuksesta.
on 6 %.
Viestintää terveellisestä ruokavaliosta
on kehitettävä niin, että nuoret
innostuvat siitä
Suomalaiset nuoret tuntevat ravitsemus-suositukset
hieman paremmin kuin nuoret
Ruotsissa ja Tanskassa. Suomalaisnuorista
58 % tuntee ne melko tai erittäin hyvin ja 89
% pitää niitä myös luotettavina. Esimerkiksi
vain 45 prosentilla ruotsalaisista teini-ikäi-sistä
on selkeä kuva ravitsemussuosituksista.
Viralliset suositukset eivät kuitenkaan innos-ta
nuoria hakemaan lisätietoa, ja suomalaiset
Osa ruokavaliota noudattavista
nuorista kertoi myös poikenneensa
linjastaan. Esimerkiksi
kasvisruokavaliota noudattavista
ja vegaaneista kolmasosa oli syönyt
viikon sisällä broileria.
MOSPHOTOS