
TOMAATTI (Solanum lycopersicum) kuuluu koiso-kasvien
heimoon, ja on lähtöisin Etelä-Amerikasta
Chilestä ja Perusta, joista viimeksi mainitussa käy-tettiin
pienikokoista villitomaattia ravintokasvina jo
noin 500 eaa. Espanjaan ja siitä muualle Eurooppaan
tomaatti saapui Kolumbuksen toisen löytöretken
myötä vuonna 1498, joskin aluksi sitä kasvatettiin
kuitenkin lähinnä koristekasvina.
Pikkuhiljaa espanjalaiset – ja heidän jälkijunassaan
italialaiset – löysivät tomaatista potentiaalia myös
ruokapöytään. Suomeen tomaatti rantautui 1870-
luvulla, mutta niitä pidettiin pitkään haitallisina ja
vihannes kasvatti suosiota vasta sotien jälkeen.
Vastuullisesti kotimaista
Tänä päivänä tilanne on eri – tomaattia tuotetaan
Suomessa noin 40 miljoonaa kiloa vuosittain. Pääsa-tokausi
on huhtikuusta lokakuuhun, satohuippujen
ajoittuessa kesä-elokuuhun, jolloin tomaatin kulutus
tuplaantuu tai peräti kolminkertaistuu.
Noin 60 prosenttia Suomessa myytävistä tomaateis-ta
on kotimaista ja siitä noin 70 prosenttia viljellään
Pohjanmaalla, Närpiössä. Ulkomaisen tomaatin kausi
ajoittuu loka-huhtikuuhun ja lähtömaina ovat pää-asiassa
Espanja, Hollanti sekä Puola.
Ulkomaisiin verrokkeihinsa
nähden kotimainen tomaatti
on varsin vastuullinen valinta.
Jo pelkästään vedenkulu-tuksessa
luvut puhuvat puo-lestaan:
yhden kotimaisen
tomaattikilon tuottamiseen
tarvitaan 20–35 litraa vettä,
kun vastaavasti Espanjassa
vesijalanjälki on lähes 3 165
litraa tomaattikiloa kohden.
Siis 91-kertainen kotimaiseen
tuotantoon verrattuna!
On tärkeää muistaa, että suomalaiset kasvihuone-vihannekset
ovat puhtaasti ja turvallisesti viljelty-jä.
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen
EFSA:n kokoaman raportin mukaan Suomessa tuote-taan
yhtä maailman puhtainta ruokaa.
Yksi tärkeimmistä syistä puhtaaseen ja turvalliseen
vihannesten tuotantoon on se, että suomalaisilla
kasvihuoneilla käytetään integroitua kasvinsuojelua,
jossa yhdistetään ennaltaehkäisy ja biologiset kas-vinsuojelumenetelmät,
kuten esimerkiksi petopunk-kien
käyttö kemiallisten torjunta-aineiden sijasta.
Runsaasti terveysvaikutuksia
Herkullisuutensa lisäksi tomaattien syömistä kan-nattaa
suosia sen monien terveysvaikutuksien takia.
Tomaatti saa punaisen värinsä lykopeeni -nimisestä
karotenoidista, jonka runsas käyttö voi ehkäistä etu-rauhasen
hyvänlaatuista liikakasvua ja vähentää etu-rauhas-,
rinta-, haima- ja keuhkosyövän riskiä.
Tomaatti ja siitä teh-dyt
valmisteet on
myös yhdistetty pie-nentyneeseen
riskiin
sairastua sydän- ja
verisuonitauteihin.
Lisäksi lykopeeni
auttaa suojautumaan
auringon UV-sätei-lyltä
ja hidastaa ihon
vanhenemista.
Eniten lykopeenia saa
kypsennetystä ja hie-nonnetusta
tomaa-tista.
Rasvaliukoinen
lykopeeni kestää hy-vin
kuumennusta ja
siksi tomaatit sovel-tuvatkin
hyvin ruu-anlaittoon.
Parhaan
hyödyn tomaatista
saa siis syömällä nii-tä
esimerkiksi oliiviöl-jyn
kera tai vaikkapa
pastakastikkeena.
Eri tutkimuksissa
tomaattia paljon syövien
eteläeurooppalaisten
veren lykopeenitasot
olivat kolme-neljä
kertaa suuremmat kuin
suomalaisilla.
Itä-Suomen
yliopiston veren
lykopeenipitoisuuksia
seuranneessa
tutkimuksissa todettiin,
että henkilöillä, joilla
pitoisuus oli korkein,
oli jopa 45 % pienempi
riski sairastua syöpään
ja 55 % pienempi riski
aivohalvaukseen.
Kaiken tämän lisäksi tomaatissa on A- ja C-vitamiine-ja
sekä folaattia, kaliumia, magnesiumia ja kalsiumia.
Melkoinen terveyspommi!
Tomaatit pöydälle!
Tiesitkö, että tomaattia ei kannata säilyttää jääkaa-pissa?
Vaikka tomaatin kypsyminen nopeutuu läm-pimässä,
on liian lämmin parempi kuin liian kylmä.
Ihanteellinen säilytyslämpötila on vähintään +13
astetta, kun taas jääkaapissa tomaatti menettää
nopeasti makunsa ja kiinteytensä, sillä kylmässä
aromiaineet ja hapot lisääntyvät ja sokereiden
määrä vähenee.
Oikeaoppinen paikka tomaateille on siis huoneen-lämmössä,
mutta pidäthän ne kaukana tomaatin
tuottamalle etyleenille herkkien kasvisten kuten
kurkun ja yrttien luota. Hyvälaatuinen kotimainen
tomaatti säilyy huoneenlämmössä parikin viikkoa.
Espanjalaisen
tomaatin
vesijalanjälki
on jopa
91-kertainen
kotimaiseen
tuotantoon
verrattuna!
37