Kaikkia suuria, kansalaisia koskettavia, tapahtumia on nykyään tapana juhlia
Lähiruokatori on pikkuhiljaa laajentunut näiden kolmen vuoden aikana,
jolloin olemme tapahtumaa järjestäneet. Ilmaisia ämpäreitä emme ole jakaneet vaan
jotain parempaa. Torilla on myynnin ohessa ollut ruokatarjoilua. Tänä vuonna MTK
Orimattila tarjosi grillimakkaraa, Orimattilan Yrittäjät paistoi lettuja ja Orimattilan Keskusta
uutispuuroa. Yhteensä nämä 3 toimijaa jakoivat tänä vuonna noin 400 annosta
Grillauksen ohessa Aatu puhui suomalaisesta ruoasta ja sen tuottamisesta kuin
kansalliskirjailijamme. Lähiruokatorilla vieraili myös keskustan kansanedustaja Hilkka
Kemppi Asikkalasta. Ruokaostosten lisäksi Hilkka keskusteli kuntalaisten kanssa
vilkkaasti mielenpäällä olevista aiheista, kuten Orimattilan maaseudun kehnossa
kunnossa olevista teistä sekä tietysti päivän teemasta eli ruuasta, ilmastonmuutoksesta,
maatalousyrittäjien haasteista jne.
Toritapahtuma oli myös kaupallisesti paikallisille lähiruokayrittäjille onnistunut
3 tuntinen. Torille tulleilla orimattilalaisilla oli myös ostohousut jalassa ja useampi
myyntipöytä tyhjeni viimeistä pakettia ja purkkia myöten. Orimattilaan on viimeisten
vuosien aikana syntynyt useampi pieni tilapuoti maatiloille ja tallaiset toritapahtumat
29
Jokainen kuluttaja voi olla osaltaan
mukana mahdollistamassa sen säilymisen,
mutta vahvimmat voimat on viljelijöillä.
Panostamalla oman tilan maiden kasvukuntoon
ja tilan kokonaisvaltaisen kestävyyden
parantamiseen, voi parhaiten varmistaa
suomalaisen ruuan saatavuuden tulevaisuudessakin.
Uudistavan viljelyn e-opisto antaa
viljelijöille kattavan tietopaketin, jonka tuella
on helpompi kohdata nopeasti muuttuvat
ilmasto-olot, monimuotoisuuden väheneminen
ja kuluttajien toiveet ympäristöystävällisemmistä
ja laadukkaista elintarvikkeista. ■
www.uudistavaviljely.fi
ELIISA MALIN, BSAG
Panostamalla
oman tilan maiden
kasvukuntoon ja tilan
kokonaisvaltaisen
kestävyyden parantamiseen,
voi parhaiten
varmistaa suomalaisen
ruuan saatavuuden
tulevaisuudessakin.
Peltoja
pitäisi muokata
mahdollisimman vähän, sillä
kun peltoa muokataan, aina
vapautuu hiiltä ilmakehään
ja häiritään maan
pieneliöstöä.
Orimattilassa juhlittiin
suomalaista ruokaa torilla
torilla. Siksi Orimattilassa vietettiin Suomalaisen Ruoan-päivää toritapahtuman
muodossa 4.9.2021. Suomalainen ruoka on juhlansa ansainnut ja
orimattilalaiset on juhlapäivän lähiruokatorin ottaneet hyvin vastaan.
paikallisista raaka-aineista valmistettua herkkua torikansalle reilussa tunnissa.
MTK Orimattilan grillin takana hääri tietysti puheenjohtajamme Aleksis Kyrö.
ovat mainioita markkinointitapahtumia puodeille myynnin lisäksi.
Ensi vuonna tavataan taas torilla 4.9.2022.
OUTI KYÖSTILÄ
Kuvassa Kyöstilän tilan Outi Kyöstilä,
MTK-Uudenmaan puheenjohtaja Aleksis
Kyrö sekä kansanedustaja Hilkka Kemppi.
KUVAAJA: ANNA HAKAMA
Tapahtumassa oli mukavasti väkeä.
/www.uudistavaviljely.fi