15
Syksyllä kokataan taas kotimaista
Kokkaa kotimaista -koulukampanja ihastutti viime syksynä,
kun yli 7 500 kasiluokkalaista kokkaili MTK-yhdistysten
toimittamista raaka-aineista herkullisen aterian. MTK
liitot ja yhdistykset halki Suomen jalkauttivat kampanjan
155 kouluun. Suosittu kampanja jatkuu
syyslukukaudella 2021 entistä ehompana!
Ruoka yhdistää ja puhuttaa
Kokkaa kotimaista- mallin tavoitteena
on kertoa suomalaisesta alkutuotannosta
herkullisella ja konkreettisella tavalla.
Samalla malli herättelee kokeilemaan
ruuanlaittoa sekä tutustuttaa oppilaat
suomalaiseen ruokaan, ruuantuottajiin ja
suomalaiseen, rikkaaseen ruokakulttuuriin.
Tämän vuoden pääraaka-aineita ovat raikkaat
kauden kasvikset, possun liha, monipuoliset
viljatuotteet ja marjat. Ryhmät
voivat valita toteuttavatko he liha- vai
kasvispääruuan, jälkiruokaohje on kaikille
yhteinen. Resepteissä ja raaka-ainevalinnoissa
on huomioitu kotitalouden
opetussuunnitelma, ja oppitunnin
aikataulu.
Ruuan yhteiskunnalliset
ulottuvuudet ovat vahvistuneet,
ja tulevaisuuden kuluttajia,
yläkoululaisia kiinnostaa
yhä enemmän, mitä he syövät
sekä miten ja missä ruoka on
tuotettu. Ruokavalinnat ja ruuan
alkuperä ovat myös nuorten
kiinnostuksen kohteena, ja niistä
keskustellaan paljon sosiaalisen
median kanavissa. Keskustelun
keskiössä ovat terveellinen ruokavalio,
ruuan vastuullisuus ja ympäristökysymykset.
Ruuan valmistaminen alusta alkaen raaka-aineista
on vähentynyt. Kokkaa kotimaista -kampanja haluaa
innostaa ruuanlaittoon ja tarjoaa oppilaille kassillisen kotimaisia
raaka-aineita. Yhdessä kokatun ja nautitun aterian
voima on vaikuttava. Yhteisessä ruokapöydässä voidaan
keskustella vaikkapa seuraavista aiheista: Mitä ruuan alkuperä
merkitsee, tiedätkö mistä ruoka tulee? Millainen ruoka
maistuu sinulle tai perheellesi, millaisia makumuistoja tai
perinteitä ruokaan liittyy?
Helppo toteutus, maukas lopputulos
MTK:n Kokkaa kotimaista -ruokakasvatusmalli on tehty
toimijoille ja kouluille helpoksi toteuttaa. Paikallinen
MTK-yhdistys toimittaa ruokakasvatusmallin materiaalin,
hankkii kotimaisia raaka-aineita suosien lähiruokaa ja vie
ruokakassin kotitalousopettajalle. Isoilla kaupunkialueilla,
joilla kouluja on paljon, on mahdollista myös koulun hoitaa
ruokatarvikkeiden hankinta. Kokkaa kotimaista -materiaaliin
kuuluu kotimaiset raaka-aineet pää- ja jälkiruokaan sekä
sähköinen oppimismateriaali ja oppilaille jaettavat reseptivihkoset.
Yhdistyksille on oma tukimateriaalipaketti, josta
löytyy mm. valmiiksi lasketut määrät hankittaville ruokatar-
KATI LASZKA
vikkeille, paljon kuvia ja tiedotepohja.
Kokkaa kotimaista -kampanjan
mahdollistaa MTK-Säätiö. Kampanjan
sisältöä on rakennettu yhteistyössä
Maaseudun Sivistysliiton kanssa. Kaiken
kampanjaan liittyvän materiaalin ja
osallistumisohjeet löydät sähköisenä MSL:n
Moodle-oppimisympäristöstä. ■
LISÄTIETOJA:
HEIDI SIIVONEN
RUOKAMARKKINA-ASIANTUNTIJA
HEIDI.SIIVONEN@MTK.FI
040568880
MTK-Itä-Uudenmaan
yhdistys osallistui kampanjaan
viimevuonna. “Kaikki sujui hyvin,
asioista sovittiin opettajan kanssa ja
ruoat käytiin toimittamassa koululle,
mutta koronan takia ei päästy tapaamaan
oppilaita. Viime vuonna tiukan
aikataulun takia yksi kiinnostunut koulu
ei kerennyt osallistua, mutta onneksi
kampanja järjestettiin tänäkin vuonna,
niin hekin pääsevät mukaan.” MTK-Itä-
Uudenmaan yhdistyksen sihteeri Mira
Ruotsalainen kertoo.
link