![](./pubData/source/images/pages/page12.jpg)
YRITTÄJÄNAINEN 12
YRITTÄJÄTREFFIT
Perheyrittäjät kohtaavat
HÄN
” Toiminnan
vilkkaus yllätti
meidät.
MIKA PORRASSALMI
Silti pyysin välittäjältä lisää tietoa”,
Mika kertoo.
Tästä eteenpäin vuoden 2010 kevät
ja yrityksen ostaminen etenivät
nopeasti. Vuosnaisten meriasema
oli juuri sellainen paikka, joka innosti
Mikaa ja Annea.
”Vappuna kävimme Kustavissa
ensimmäistä kertaa ja heti juhannuksen
jälkeen teimme kaupat. Sitä
seuraavana päivänä olimme jo töissä.
Meille oli tärkeää päästä heti alkukesästä
kiinni yritystoimintaan,
jotta ensimmäisestä vuodesta tulisi
kannattava. Hyppäsimme todellakin
liikkuvaan junaan”, Anne muistelee.
”Aavistimme toiminnan olevan
kesällä vilkasta, mutta emme kyllä
ymmärtäneet, kuinka vilkasta se todella
on”, Mika sanoo.
Tutustumiskäynneillä alkukevään
verkkaisesti heräilevä satamayritys
oli kesällä kuin toisesta maailmasta.
Yrityksen alkutaivalta Anne ja Mika
muistelevat nyt jo naureskellen,
mutta valtava työmäärä, helteiden
tuoma ihmismassa ja yöheräilyt alle
puolitoistavuotiaan tyttären kanssa
eivät ole unohtuneet.
”Ensimmäinen kesä oli kyllä aivan
hirveä”, Anne toteaa.
ILMAN ISOVANHEMPIEN TUKEA Porrassalmet
eivät olisi laittaneet elämäänsä
uuteen uskoon ja alkaneet pyörittää
Espoosta käsin kustavilaista yritystä.
Anne ja Mika viettävät kesät perheineen
Kustavissa. Lasten kouluaikoina
he vastaavat yrityksestä vuoroviikoin,
eivätkä ole yhtä aikaa kotona
laisinkaan koko pitkän kauden
aikana. Järjestely toimii, mutta työtä
pariskunta tekee paljon. Yritystä perustettaessa
arkirutiineista sovittiin
lähipiirin kanssa.
”Äitini totesi, että hän tulee kymmeneksi
vuodeksi mukaan auttamaan
lasten ja yrityksen kanssa. Ilman häntä
emme olisi pärjänneet”, Anne sanoo.
Molempien äitien lisäksi perheen
kaikki kolme lasta ovat jo pienestä
pitäen tehneet töitä yrityksessä.
Perheyrittämisestä Porrassalmilla
on lähinnä hyvää sanottavaa. Heillä
on yhteinen näkemys yrityksestä ja
sen suunnasta, eikä suuria erimielisyyksiä
synny. Kesäkauden kiireessä
pienistä asioista ei puolestaan edes
ehditä kinastella. Selkeä työnjako ja
ammattiroolit työaikana pitävät arjen
sujuvana.
”Jos joskus puhistaan ja puhkutaan,
niin kyllä myös nauretaan.
Osaamme ottaa asiat aika rennosti ja
huumorilla”, Anne sanoo.
Anne liittyi Espoon Yrittäjänaisten
jäseneksi jo vuosia sitten. Verkostoon
kuuluminen on tuonut tärkeää
vertaisuutta, ja erityisesti yrittäjänaisten
sosiaalisen median ryhmät
ovat Annelle tärkeitä, kun omasta
arjesta ei helposti pääse kokouksiin
tai tapahtumiin. Eri alojen yrittäjien
kokemukset ja tarinat antavat aina
uutta ajateltavaa.
VUOSNAISTEN MERIASEMAN liikevaihto
on kasvanut kymmenen vuoden
aikana noin kuusikymmentä prosenttia.
Vuonna 2018 liikevaihto oli
hieman yli 500 000 euroa. Palveluita
on lisätty, ja ravintolan toimintaa
kehitetty kunnianhimoisesti. Porrassalmet
haluavat tarjota tuoreista
raaka-aineista itse tehtyä ruokaa sataman
vieraille.
Myös sosiaalisen median markkinointi
ja verkon majoituspalveluiden
varausalustat ovat lisänneet
myyntiä. Yhtä menestystekijää ei
Porrassalmien mukaan ole, vaan
kokonaisuus ratkaisee. Talvikuukausina
Anne ja Mika ovat muun
muassa myyneet saaristolaisleipää
ja kalatuotteita joulumarkkinoilla ja
tehneet keikkatöitä erilaisissa ravintoloissa.
Tämä on taannut riittävän
toimeentulon ja pitänyt kiinni alan
kehityksessä.
Viime talvena Porrassalmet pitivät
ensimmäisen pitkän loman, kun yrityksen
taloustilanne sen mahdollisti.
”Olo oli loman jälkeen paljon
energisempi. Olemme Kustavissa
kaksi ja puoli kuukautta putkeen, emmekä
pidä vapaapäiviä”, sanoo Anne.
Yritystoiminnan vaikeuksista Porrassalmet
eivät halua valittaa, vaikka
esimerkiksi palkkojen sivukulut ovat
kalliit ja yrittämisen riskit suuret. Työ
on kuitenkin palkitsevaa, ja asiakkaiden
palaute tulee suoraan itselle.
”Ihmiset ovat lomalla ja hyvällä
fiiliksellä. Olisi ihan erilaista olla kaupungin
kiireisessä arjessa mukana”,
Anne sanoo.
Kustavilaiset ottivat Porrassalmet
avoimesti vastaan kymmenen vuotta
sitten, mutta Anne sanoo yrittäjäksi
kasvamisen vieneen aikaa.
”Yrittäjänä oma persoona täytyi
laittaa peliin uudella tavalla, sillä tällainen
paikka henkilöityy vahvasti.
Kaikkia kiinnosti, keitä me olemme.”
Mika Porrassalmi
• Syntynyt vuonna 1974.
• Yritys Vuosnaisten meriasema,
jonka ravintola valittiin Vene-
lehden äänestyksessä vuoden
2018 veneilijöiden suosikiksi.
• Vinkki perheyrittäjälle:
”Varmista aluksi, että olette
samaa mieltä yritystoiminnan
suurista linjoista.”