Koko perheen
kilometrin päähän kotoa pyörittämään vierasvenesatamaa Kustaviin.
YRITTÄJÄNAINEN 10
YRITTÄJÄTREFFIT
Perheyrittäjät kohtaavat
yritys
Anne ja Mika Porrassalmi muuttavat joka kevät kahdensadan
Arki toimii, kun koko perhe on mukana yrityksessä.
HÄN
MATKAILUKAUSI pienessä
saaristokunnassa alkaa
varhain keväällä, kun
mökkiläiset, retkeilijät,
kalastajat ja saaristofanit saapuvat.
Kustavin Vartsalan saaressa heidät ottaa
lämpimästi vastaan Anne ja Mika
Porrassalmen pyörittämä Vuosnaisten
meriasema.
Yrityksen ravintola, kahvila ja satama
ovat mökkiläisten tukikohta.
Matkailijat pysähtyvät meriasemalle
ennen Ahvenanmaan lautalle hyppäämistä,
ja vilkas veneliikenne täyttää
sataman kesäisin.
Kolmen hehtaarin alueelle levittäytyvä
perheyritys palvelee varhaisesta
keväästä myöhäiseen syksyyn
tuhansia asiakkaita. Satama työllistää
kesäkaudella noin 12 työntekijää
yrittäjien lisäksi. Anne vastaa yrityksen
hallinnosta ja ravintolasalista,
Mika keittiöstä ja ruokapuolesta.
Kolmilapsisen perheen koti on
kuitenkin tukevasti Espoossa, ja yritystä
on hoidettu näin lähes kymmenen
vuotta. Miten tällainen perheyritysyhtälö
toimii?
VASTUUNKANTO NÄKYY punaisena lankana
sekä Annen että Mikan työurilla.
Molemmat työskentelivät vuosia
ravintola-alalla ennen oman yrityksen
perustamista.
”Sain ihan ummikkona kahvila
apulaisen paikan Espoosta 17-vuotiaana,
ja siitä puolen vuoden kuluttua
teinkin jo kahvilapäällikön sijaisuuksia”,
Anne muistelee.
Nuoren kyvyt huomannut esimies
opasti Annen lounasravintolan
hallintoon ja keittiötyöhön oppisopimuksella.
Muutaman vuoden kuluttua
työura jatkui vuoropäällikkönä,
kahvilanhoitajana ja ravintolapäällikkönä
erikokoisissa ravintoloissa.
”Viimeisimmäksi olin ravintolapäällikkönä
Fortumin pääkonttorilla,
jossa oli 25 työntekijää, kaksi kahvilaa
ja lounasravintola, jossa ruokaili lähes
tuhat henkeä. Lisäksi oli edustustilaisuuksia.
Olen saanut tehdä hyvin erilaisia
hommia”, Anne sanoo.
Ennen yrityksen perustamista pariskunnalle
syntyi kolme lasta, joista
vanhin 21-vuotias on jo omillaan.
Nuoremmat 9- ja 16-vuotiaat asuvat
kotona ja Kustavissa vanhempien
kanssa.
Mikan kokin ura ehti kestää kuukauden,
kun jo tuli ensimmäinen
ylennys.
”Seuraavat 13 vuotta tein keittiömestarin
töitä useassa eri ravintolassa.
Laskelmieni mukaan olen ollut
yhteensä kaksi tai kolme kuukautta
kokkina, muuten keittiöpäällikkönä
tai -mestarina.”
Ravintola-alan vaihtuvat työpaikat
ja myös taloussuhdanteiden vaihtelut
ovat tuttuja Annelle ja Mikalle.
Kun Mikan työpaikalla käynnistyi
toiset yt-neuvottelut, alkoi haave
omasta yrityksestä kasvaa.
LEHDESTÄ LEIKATTU myynti-ilmoitus
pyöri keittiön pöydällä kolme
kuukautta. Vierasvenesatama Varsinais
Suomessa. Ei siis välttämättä
kovin kaukana kotoa Espoosta.
”Aluksi ajattelin, ettei se olisi
mahdollista. Tuore asuntolaina, pienet
lapset, oman pääoman puuttuminen
ja yritys toisella paikkakunnalla
tuntui ratkaisemattomalta yhtälöltä.
Anne Porrassalmi
• Syntynyt vuonna 1977.
• Yritys Vuosnaisten meriasema.
Vierasvenesatama, ravintola,
kahvila, leipomo, mökkimajoitusta
ja pieni kenkäkauppa Kustavissa,
Vartsalan saaressa.
• Vinkki perheyrittäjälle: ”Suhtaudu
perheenjäseniin työaikana
ammatillisesti, ei puolisona tai
lapsena.”