KISE_20161126_10

Kirkonseutu | No 20 • 2016

10 Kirkonseutu 20/2016 26.11.2016 Tervetuloa hyvän mielen jouluostoksille! Näin leivotaan parasta pullaa Markku Lehtinen Pullalla on paljon ystäviä, joten sillä on myös monta nimeä: pulla, nisu, vehnänen, vehnäleipä, käntty. Pulla on perinteinen herkku, joka on säilyttänyt suosionsa huolimatta siitä, että nykyään on tarjolla jos kuinka paljon erilaisia kakkuja, keksejä ja piirakoita. Pullan leipominen on periaatteessa helppoa, mutta jos ei ole varsinainen jauhopeukalo, niin epäonnistuminenkin on mahdollista. Nastolan lähetystyön vapaaehtoiset leipovat pullaa Missiokauppaan myytäväksi. Vuosien kokemuksella heillä on pullan leipomisen niksit näpeissään. - Tärkeintä ovat hyvät raaka-aineet. Leipomisessa pitää käyttää voita ja maitoa, Nastolan seurakuntatalon keittiössä leipova Sinikka Mäkinen kertoo. Periaatteessa taikinan voisi tehdä veteen ja käyttää rasvana margariinia, mutta lopputulos on silloin erilainen. Nastolan Missiokaupan leipojilla rasvaa taikinassa on niin paljon, ettei taikina leivottaessa tartu sen enempää työpöytään kuin käsiinkään. Leivottaessa pöydälle ei siis tarvitse levittää jauhoja. Toinen kohta, missä epäonnistuminen vaanii, löytyy taikinan ja pullien kohottamisesta. Leipojat kertovat, että kohotuskertoja tarvitaan kaksi. Ensin kohotetaan valmis taikina. Kuinka pitkään, sen kertoo silmä ja näppituntuma. Mutta taikinatiinun pitää olla lämpimässä. Toinen kohotuskerta on vuorossa pullien leipomisen jälkeen. Jälleen kohottaminen pitää tehdä lämpimässä. - Me laitamme pelleillä olevat pullat kohoamaan miedosti lämmitettyyn uuniin, Sinikka Mäkinen sanoo. Viimeinen vaihe onnistua tai epäonnistua, tulee vastaan pullia paistettaessa. Jos paistaa liikaa, pullat palavat, mutta liian lyhyt aika tai kylmä uuni jättää leivonnaiset raaoiksi. Ero näiden välillä on varsin pieni, eli pitää olla tarkkana. Nastolan leipojien mukaan oikean paistoajan ja -lämmön oppii vain kokeilemalla. Jokainen kotiuuni kun tahtoo olla yksilö yksin lämpöä säätelevän termostaattinsa Yksi maistuvien pullien salaisuus löytyy oikeasta paistoajasta. Pullia uuniin laittamassa Liisa Hällfors. puolesta. Vapaaehtoiset seurakuntalaiset pyörittävät lähetystyön hyväksi toimivaa Missiokauppaa, jossa pullat myydään. Pullien lisäksi Missiokauppaan leivotaan myyntiin kerran kuukaudessa karjalanpiirakoita. Missiokaupan perinteisissä joulumyyjäisissä juuri ennen ensimmäistä adventtia tarjolla on reilusti leivonnaisia ja muita MARKKU LEHTINEN herkkuja kuten pikkuleipiä, kuiva ja hedelmäkakkuja, joululaatikoita ja joulutorttuja. Tänä vuonna Missiokaupan joulumyyjäiset järjestetään la 26.11. klo 10-13. Lahden Missiokaupasta löytyy monenlaisia käsitöitä ja lahjatavaroita LAHDEN MISSIOKAUPPA palvelee asiakkaita torin reunalla, Vapaudenkadulla. Naapurikseen se sai viime kesänä uudistetun Marian Kammarin kahvilan. Lahden Missiokaupasta löytyy erityisesti käsitöitä ja lahjatavaroita. Kaupassa on hyvät valikoimat mm. neulottuja sukkia ja lapasia. Kauppa pyörii vapaaehtoisten seurakuntalaisten voimin. Vapaaehtoiset toimivat kaupassa myyjinä, mutta merkittävä osa on myös ahkerilla käsityöläisillä, jotka tekevät tuotteita lähetyspiireissä kaupassa myytäviksi. Myymälästä löytyy myös Reilun kaupan elintarvikkeita ja eettisesti tuotettuja käsitöitä eri puolilta maailmaa. Lisäksi valikoimiin kuuluu käyttö- ja lahjatavaroita kotimaisilta pienyrittäjiltä. Tarjolla on esimerkiksi Lauri Valolan suunnittelemat Kirkko keskellä kaupunkia t-paidat ja kassit, muotoilija Marianne Valolan suunnittelemat ja vapaaehtoisten valmistamat Lahen Raita -lapaset, -sukat ja -pipot, Marjo Heikkisen silkkiset ja pellavaiset NuppuNuukastemekot sekä Jenni Nurmen Iloinen varis –keramiikkaa. > LAHDEN MISSIOKAUPPA Vapaudenkatu 6, avoinna ma, ti, ke ja pe klo 10-15, to klo 10-16 Nastolan Missiokaupassa on myynnissä niin lahjatavaroita kuin kierrätystuotteitakin. Lahti Nastola NASTOLAN MISSIOKAUPPA juhlii tulevana talvena 30-vuotista toimintaansa. Kuluneisiin vuosiin on mahtunut paljon, ennen kuin myymälä löysi nykyisen sijaintinsa Rakokivessä ja siitä muotoutui rinnan lahja- ja kierrätystavaroita myyvä liike. Vuonna 1987 Missiokauppa aloitti toimintansa juuri valmistuneessa uudessa liiketalossa Nastolan kirkolla. Jo tuolloin innokkaat vapaaehtoiset toimittivat myytäviä tuotteita kauppaan ja he myös toimivat vuorollaan myyjinä kaupassa. Suomeen 1990-luvun alussa iskenyt lama sattui myös Missiokauppaan. Samoihin aikoihin Nastolassa liike-elämä oli siirtynyt kirkolta Rakokiveen, joten myymälä kirkolla lopetettiin. Seurakunnan saaman testamentin varoilla pystyttiin vuokraamaan liikehuoneisto Rakokivestä ja vapaaehtoiset ehostivat sen uudeksi ja toimintaan sopivaksi. Adventtina 1999 avattiin uusi liiketila Missiokaupalle ja samoihin tiloihin tuli mukaan toimintaan diakonian Kaiken kansan kammari. Tila nimettiin Bedan pirtiksi, jossa vapaaehtoiset toimivat yhdessä. - Kovan suunnittelun, hankintojen ja tuotteiden esillepanon jälkeen uusi laajempi Missiokauppa aloitti toimintansa huhtikuussa 2002. Koska emme myy kirppuja, Missiokaupasta ei puhuta kirpputorina, vaan myymme uusien tuotteiden lisäksi kierrätystuotteita, Nastolan lähetyssihteeri Anitta Perttola kertoo. Kierrätystuotteiden lisäksi Missiokaupassa myydään uusia vapaaehtoisten tekemiä tuotteita kuten villasukkia ja patalappuja sekä tietenkin karjalanpiirakoita ja pullia. Huonekalut eivät kuulu valikoimaan. Kehitysmaakaupan tuotteista suurin osa on siirtynyt tavallisiin kauppoihin, joten tuotevalikoimasta löytyy vain hyvää pikakahvia ja ruokosokeria. Koska Missiokaupan tarkoitus on tukea lähetystyötä, sieltä löytyy myös lähetysjärjestöjen tuotteita kortteja ja adresseja. > NASTOLAN MISSIOKAUPPA Rakokiventie 10, avoinna ma-pe klo 10-17 la klo 10-14


Kirkonseutu | No 20 • 2016
To see the actual publication please follow the link above