Kaikkia suuria, kansalaisia koskettavia, tapahtumia on nykyään tapana juhlia  
 Lähiruokatori on pikkuhiljaa laajentunut näiden kolmen vuoden aikana,  
 jolloin olemme tapahtumaa järjestäneet. Ilmaisia ämpäreitä emme ole jakaneet vaan  
 jotain parempaa. Torilla on myynnin ohessa ollut ruokatarjoilua. Tänä vuonna MTK  
 Orimattila tarjosi grillimakkaraa, Orimattilan Yrittäjät paistoi lettuja ja Orimattilan Keskusta  
 uutispuuroa. Yhteensä nämä 3 toimijaa jakoivat tänä vuonna noin 400 annosta  
 Grillauksen ohessa Aatu puhui suomalaisesta ruoasta ja sen tuottamisesta kuin  
 kansalliskirjailijamme. Lähiruokatorilla vieraili myös keskustan kansanedustaja Hilkka  
 Kemppi Asikkalasta. Ruokaostosten lisäksi Hilkka keskusteli kuntalaisten kanssa  
 vilkkaasti mielenpäällä olevista aiheista, kuten Orimattilan maaseudun kehnossa  
 kunnossa olevista teistä sekä tietysti päivän teemasta eli ruuasta, ilmastonmuutoksesta, 
  maatalousyrittäjien haasteista jne. 
 Toritapahtuma oli myös kaupallisesti paikallisille lähiruokayrittäjille onnistunut  
 3 tuntinen. Torille tulleilla orimattilalaisilla oli myös ostohousut jalassa ja useampi  
 myyntipöytä tyhjeni viimeistä pakettia ja purkkia myöten. Orimattilaan on viimeisten  
 vuosien aikana syntynyt useampi pieni tilapuoti maatiloille ja tallaiset toritapahtumat  
 29  
 Jokainen kuluttaja voi olla osaltaan  
 mukana mahdollistamassa sen säilymisen,  
 mutta vahvimmat voimat on viljelijöillä.  
 Panostamalla oman tilan maiden kasvukuntoon  
 ja tilan kokonaisvaltaisen kestävyyden  
 parantamiseen, voi parhaiten varmistaa  
 suomalaisen ruuan saatavuuden tulevaisuudessakin. 
  Uudistavan viljelyn e-opisto antaa  
 viljelijöille kattavan tietopaketin, jonka tuella  
 on helpompi kohdata nopeasti muuttuvat  
 ilmasto-olot, monimuotoisuuden väheneminen  
 ja kuluttajien toiveet ympäristöystävällisemmistä  
 ja laadukkaista elintarvikkeista. ■ 
 www.uudistavaviljely.fi 
 ELIISA MALIN, BSAG 
 Panostamalla  
 oman tilan maiden  
 kasvukuntoon ja tilan  
 kokonaisvaltaisen  
 kestävyyden parantamiseen,  
 voi parhaiten  
 varmistaa suomalaisen  
 ruuan saatavuuden  
 tulevaisuudessakin. 
 Peltoja  
 pitäisi muokata  
 mahdollisimman vähän, sillä  
 kun peltoa muokataan, aina  
 vapautuu hiiltä ilmakehään  
 ja häiritään maan  
 pieneliöstöä. 
 Orimattilassa juhlittiin  
 suomalaista ruokaa torilla 
 torilla. Siksi Orimattilassa vietettiin Suomalaisen Ruoan-päivää toritapahtuman  
 muodossa 4.9.2021. Suomalainen ruoka on juhlansa ansainnut ja  
 orimattilalaiset on juhlapäivän lähiruokatorin ottaneet hyvin vastaan. 
 paikallisista raaka-aineista valmistettua herkkua torikansalle reilussa tunnissa. 
 MTK Orimattilan grillin takana hääri tietysti puheenjohtajamme Aleksis Kyrö.  
 ovat mainioita markkinointitapahtumia puodeille myynnin lisäksi. 
 Ensi vuonna tavataan taas torilla 4.9.2022. 
 OUTI KYÖSTILÄ 
 Kuvassa Kyöstilän tilan Outi Kyöstilä,  
 MTK-Uudenmaan puheenjohtaja Aleksis  
 Kyrö sekä kansanedustaja Hilkka Kemppi. 
 KUVAAJA: ANNA HAKAMA 
 Tapahtumassa oli mukavasti väkeä. 
 
				
/www.uudistavaviljely.fi