15  
 Syksyllä kokataan taas kotimaista  
 Kokkaa kotimaista -koulukampanja ihastutti viime syksynä,  
 kun yli 7 500 kasiluokkalaista kokkaili MTK-yhdistysten  
 toimittamista raaka-aineista herkullisen aterian. MTK  
 liitot ja yhdistykset halki Suomen jalkauttivat kampanjan  
 155 kouluun. Suosittu kampanja jatkuu  
 syyslukukaudella 2021 entistä ehompana!  
 Ruoka yhdistää ja puhuttaa 
 Kokkaa kotimaista- mallin tavoitteena  
 on kertoa suomalaisesta alkutuotannosta  
 herkullisella ja konkreettisella tavalla.  
 Samalla malli herättelee kokeilemaan  
 ruuanlaittoa sekä tutustuttaa oppilaat  
 suomalaiseen ruokaan, ruuantuottajiin ja  
 suomalaiseen, rikkaaseen ruokakulttuuriin.  
 Tämän vuoden pääraaka-aineita ovat raikkaat  
 kauden kasvikset, possun liha, monipuoliset  
 viljatuotteet ja marjat. Ryhmät  
 voivat valita toteuttavatko he liha- vai  
 kasvispääruuan, jälkiruokaohje on kaikille  
 yhteinen. Resepteissä ja raaka-ainevalinnoissa  
 on huomioitu kotitalouden  
 opetussuunnitelma, ja oppitunnin  
 aikataulu. 
 Ruuan yhteiskunnalliset  
 ulottuvuudet ovat vahvistuneet, 
  ja tulevaisuuden kuluttajia, 
  yläkoululaisia kiinnostaa  
 yhä enemmän, mitä he syövät  
 sekä miten ja missä ruoka on  
 tuotettu. Ruokavalinnat ja ruuan  
 alkuperä ovat myös nuorten  
 kiinnostuksen kohteena, ja niistä  
 keskustellaan paljon sosiaalisen  
 median kanavissa. Keskustelun  
 keskiössä ovat terveellinen ruokavalio,  
 ruuan vastuullisuus ja ympäristökysymykset.  
 Ruuan valmistaminen alusta alkaen raaka-aineista  
 on vähentynyt. Kokkaa kotimaista -kampanja haluaa  
 innostaa ruuanlaittoon ja tarjoaa oppilaille kassillisen kotimaisia  
 raaka-aineita. Yhdessä kokatun ja nautitun aterian  
 voima on vaikuttava. Yhteisessä ruokapöydässä voidaan  
 keskustella vaikkapa seuraavista aiheista: Mitä ruuan alkuperä  
 merkitsee, tiedätkö mistä ruoka tulee? Millainen ruoka  
 maistuu sinulle tai perheellesi, millaisia makumuistoja tai  
 perinteitä ruokaan liittyy?   
 Helppo toteutus, maukas lopputulos 
 MTK:n Kokkaa kotimaista -ruokakasvatusmalli on tehty  
 toimijoille ja kouluille helpoksi toteuttaa.  Paikallinen  
 MTK-yhdistys toimittaa ruokakasvatusmallin materiaalin,  
 hankkii kotimaisia raaka-aineita suosien lähiruokaa ja vie  
 ruokakassin kotitalousopettajalle. Isoilla kaupunkialueilla,  
 joilla kouluja on paljon, on mahdollista myös koulun hoitaa  
 ruokatarvikkeiden hankinta. Kokkaa kotimaista -materiaaliin  
 kuuluu kotimaiset raaka-aineet pää- ja jälkiruokaan sekä  
 sähköinen oppimismateriaali ja oppilaille jaettavat reseptivihkoset. 
  Yhdistyksille on oma tukimateriaalipaketti, josta  
 löytyy mm. valmiiksi lasketut määrät hankittaville ruokatar- 
 KATI LASZKA 
 vikkeille, paljon kuvia ja tiedotepohja. 
 Kokkaa kotimaista -kampanjan  
 mahdollistaa MTK-Säätiö. Kampanjan  
 sisältöä on rakennettu yhteistyössä  
 Maaseudun Sivistysliiton kanssa. Kaiken  
 kampanjaan liittyvän materiaalin ja  
 osallistumisohjeet löydät sähköisenä MSL:n  
 Moodle-oppimisympäristöstä. ■ 
 LISÄTIETOJA: 
 HEIDI SIIVONEN  
 RUOKAMARKKINA-ASIANTUNTIJA  
 HEIDI.SIIVONEN@MTK.FI  
 040568880 
 MTK-Itä-Uudenmaan  
 yhdistys osallistui kampanjaan  
 viimevuonna. “Kaikki sujui hyvin,  
 asioista sovittiin opettajan kanssa ja  
 ruoat käytiin toimittamassa koululle,  
 mutta koronan takia ei päästy tapaamaan  
 oppilaita. Viime vuonna tiukan  
 aikataulun takia yksi kiinnostunut koulu  
 ei kerennyt osallistua, mutta onneksi  
 kampanja järjestettiin tänäkin vuonna,  
 niin hekin pääsevät mukaan.” MTK-Itä- 
 Uudenmaan yhdistyksen sihteeri Mira  
 Ruotsalainen kertoo. 
 
				
link