Uteliaisuus pitää ihmisen virkeänä!
Sinikka Mokkila on tehnyt teatterityötä yli 40 vuotta. Lisäksi
Sinikalla on aina ollut aikaa ja kiinnostusta yhteisöllisesti
kiinnostaviin projekteihin. Sinikalla ja Yhteisellä keittiöllä on
vaikuttava yhteinen taival takanaan.
Miten päädyit yhteisen keittiön koordinaattoriksi?
Se olikin oikea sattumusten sarja! Olin Lapissa mukana
Palkansaajien hyvinvointi ja terveys ry:n hyvinvointijaksolla.
En lainkaan tuntenut Tatsin toimintaa, mutta juttelin Tuomas
Rouvilan kanssa, ja hän kertoi minulle aluillaan olevasta
projektista. Hävikkiruoka on aina ollut lähellä sydäntäni, ja
huomasin ilmoittavani, että ”toihan ois ihan mun juttu”.
Porvoo ei kaupunkina ollut minulle entuudestaan tuttu, ja
koko hanketta lähdettiin tekemään tyhjän päälle. Aluksi
puuttui jopa vakituinen keittiötila! Erilainen organisoiminen
on minulle kuitenkin jo ennestään tuttua niin teatterista kuin
erilaisista projekteista. Keittiössä työskentely itsessään ei
jännittänyt, mutta ammatillisen roolin löytäminen vei aikaa.
Mitä uutta työ on opettanut?
Kaikesta voi oppia uutta! Oli tietenkin jännittävää hypätä
täysin uuteen projektiin, mutta samalla oli hienoa huomata,
että minulla oli jo valmiiksi osaamista, jota saatoin hyödyttää
monelta eri alalta, niin teatterista kuin ryhmän ohjaamisesta
kuin aiemmasta koulutuksesta nuorisotyön parissa.
Mikä on ollut kaikkein palkitsevin hetki?
Palkitsevinta oli uuden keittiön löytäminen Gammelbackasta.
Tämä keittiö vastasi ihanteellisesti tarpeitamme ja auttoi
vakiinnuttamaan toimintaa. Samalla palkitsevaa oli keittiön
ympärille syntyneen vapaaehtoistenryhmän sitoutuminen
sekä luottamus, jotka helpottivat työn tekemistä ja projektin
suunnittelua. Nykyään on välillä vaikea tavoittaa ja sitouttaa
osallistujia, joten vakituinen vapaaehtoisen joukko, joka antoi
viikoittain aikaansa, merkitsi paljon.
Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?
On kysyttävää mitkä ovat uudet unelmat? Haluaisin kirjoittaa
paljon erilaisia tekstejä aina runoista kuunnelmiin asti!
Lähiaikojen suunnitelmissa on myös auttaa tyttäreni perhettä
muutossa. Lisäksi jälleen on aika myös etsiä oman alan töitä.
En osaa levätä laakereilla! Talven aikana aion huolehtia
omasta jaksamisestani muun muassa hiihtämällä ja uimalla
avannossa.
Sinikka Mokkilan haastattelu
Yhteisestä
keittokirjasta
Miten tehdään ruokaa
soppatykillä? Tässä resepti
yhteisen keittiön
keittokirjasta. Voit valmistaa
kotona jakamalla määriä
pienemmiksi.
Linssikeitto
Määrä: 60 kg
1 litra kaurakerma
2 dl ruokaöljyä
67 g valkosipulimurskaa
1 kg sipulikuutioita
(pakasteena)
1,1 kg tomaattipyreetä
89 g jauhettua paprikaa
22 g jauhettua korianteria
44,5 l vettä
3,6 kg porkkanaa
5,3 kg punaista linssiä
Kasvisliemikuutioita/-
tiivistettä
22 g hiennonnettua
pakastettua persiljaa
22 g kuvattua basilikaa
44 g suolaa
22 g rouhittua mustapippuria
Laita öljy kattilaan tai pataan.
Kuullota öljyssä sipuli,
valkosipuli, tomaattipyree,
paprika ja korianteri.
Lisää vesi, kuutioidut
porkkanat ja perunat sekä
huuhdellut punaiset linssit.
Kiehauta noin 20 min, kunnes
porkkanat ja peunat ovat
pehmeitä. Lisää loput
mausteet ja soseuta. Tarkista
maku ennen tarjoilua.