Historiallista hunajakanaa
jo toisessa polvessa
Ravintola Kettu ja Kana on toiminut
Heinolassa vuodesta -88
alkaen. Osmo ja Marja Jääskeläisen
aikoinaan perustaman ravintolan
pyörittämisestä on sittemmin
ottanut vastuuta poika Pasi,
joka vuonna -98 perusti ravintolan
yhteyteen Kahvila Capuccinon.
Nimeä aikoinaan mietittäessä
vaihtoehtoina oli myös englanninkielisiä
nimiä, mutta Marja oli vahvasti
Suomen kannalla.
– Silloin sanoin meidän olevan
niin keskellä Suomea, että parhaiten
täällä toimivat suomenkieliset
nimet. Sitä onneksi noudatettiin,
Marja toteaa.
Nimen lisäksi myös ravintolan sisustustyyli
on vuosien varrella pysynyt
samana. Sisustuselementit
on haettu itse ulkomailta.
– Eniten sisustusta on löytynyt
Amsterdamista ja niitä olemme
sieltä paikan päältä käyneet itse
hakemassa. Vaikutteita ja mallia
on haettu Euroopasta ylipäätään,
Osmo kertoo.
Ravintolan legendaariseksi klassikkoannokseksi
on muodostunut
hunajakana. Alkujaan hunajakana
päätyi Ketun ja Kanan listalle ravintolan
12 HEINOLA PIENI KAUPUNKI, ISO ELÄMÄ
alkuvaiheissa kiinteästi
mukana ollut arkkitehti Maria
Bondénin kautta.
– Heidän reseptiikastaan se meille
tuli ja olemme sitä nyt yli kolmekymmentä
vuotta listalla pitäneet.
Kerran yritimme listaa uudistaessa
ottaa sen valikoimasta pois, mutta
palaute oli niin valtaisa, että se
oli pakko ottaa heti takaisin, Pasi
muistelee.
Pasin mukaan hunajakanan perustana
on korkealaatuinen kotimainen
kana ja erityiset mausteet.
– Meillä on maustetoimittaja,
joka toimittaa annoksessa käytettyä
seosta vain meille. Sen vuoksi
annosta ei pysty jäljittelemään.
Reseptiä itsessään ei ole koskaan
kirjattu mihinkään, eikä tulla kirjoittamaan,
Pasi tunnustaa.
Monet kanta-asiakkaat tulevat
Heinolaan varta vasten Ketun ja
Kanan hunajakanaa syömään.
Yksi tarina Jääskeläisille muistuu
kaukaisista asiakkaista erityisesti
mieleen.
Lue
lisää!
kettujakana.fi
Ravintola Kettu ja Kana
– Helsingissä kaksi rouvaa kysyivät
taksikuskilta hyvää ruokapaikkaa.
Koska hyvän annoksen perässä
oltiin valmiit matkaamaan, niin
kuski toi rouvat hunajakanaa syömään.
Tykkäsivät paljon, joten turha
reissu ei ollut, Pasi naurahtaa.
Heinolalaista osaamista
puurakentamiseen
Heinolalainen VVR Wood toteuttaa
Riihimäelle Suomen ensimmäisen
puurakenteisen Lidl-myymälän.
Tähän asti talotehtaat ovat tuottaneet
elementtejä lähinnä julkisen
sektorin hankkeisiin, sekä yksityisille
asuntorakennusmarkkinoille.
VVR Woodin toimitusjohtaja Tero
Vesasen mukaan yksittäisiä kauppaliikkeitä
on täyspuisina tehty
aiemmin, mutta ei tässä mittakaavassa.
– Suuremmissa kauppaliikkeissä
ei täyspuisia myymälärakennuksia
ole juurikaan toteutettu ja tässä
Lidl on edelläkävijä. Kaupasta ei
löydy teräs- tai betonipilareita,
vaan kaikki rakenteet on tehty perustuksista
ylöspäin puusta, Vesanen
korostaa.
Riihimäelle nousevan Lidl-myymälän
erikoisuus on Vesasen mukaan
sen kattoelementti.
– Kattoelementti on yli 20m pitkä
yksiaukkoinen kertoripa-elementti,
joka on kehitetty erityisesti tätä
konseptia ajatellen. Keskialueen
pilareiden ja pylväiden puute tuo
tilaan avaruutta ja tilaa, Vesanen
kuvailee.
Vesasen mukaan nyt kehiteltyä
konseptia on tulevaisuudessa
mahdollisuus jatkokehittää edelleen.
– Tavoitteena on aiempaa ekologisempi
ja tehokkaampi kaupan
rakennusmalli. Konseptia on vieläkin
mahdollista hioa, joten nyt
saatavat kokemukset ovat todella
arvokkaita, Vesanen uskoo.
VVR Woodin tehtaalla on kuluneen
vuoden aikana ollut kiirettä.
– Puurakentamisen status on
parin viime vuoden aikana parantunut
entisestään ja nyt kohteet
alkavat realisoitua. Tämä näkyy
meillä suoraan tilauskannassa ja
sen johdosta olemme parasta aikaa
tekemässä uusia rekrytointeja,
Vesanen iloitsee.
Lue
lisää!
vvr.fi
VVR Wood Oy
Kuva:Lidl Suomi