Ihmiset & ideat
toivottaaS jäusoemnielln eYen rraittuähjäanllaisitase tj o ulua! EnAsi- njan taumrvmake otätiennä lviuitoollnen jaa jsoiuellluäk koorhttdiriastehttaut n a vaikeuksissa olevien vauvaperheiden auttamiseen. https://tuetoimintaamme.fi/
18 YRITTÄJÄNAINEN
Joulun
makuja
maailmalta
Palstalla vinkataan, mikä on parasta juuri nyt. Näillä
ohjeilla tuot joulupöytään kansainvälisiä tuulahduksia
SAKSA
Punakaalia famon tapaan
Suikaloi pieni punakaali ohueksi.
Pane kasarin pohjalle hyvä pala voita
ja heitä kaalisuikaleet sekaan.
Kypsennä miedolla lämmöllä kannen
alla pitkään ja hartaasti. Sekoittele vä-lillä
ja vahdi, ettei kaali pala. Liesi ei saa
olla liian kuuma.
Kun kaali on kutistunut kasaan ja kyp-synyt,
lisää suolaa, pari ruokalusikal-lista
siirappia, valkopippuria ja luraus
sherryä.
Tämä jouluruoan lisuke on periytynyt perhee-seemme
saksalaisen isoäidin kautta. Sitä voi seuraa-vana
päivänä lämmittää laatikoiden lailla uunissa.
Vinkkasi Seija Estlander.
YHDYSVALLAT
Bataattilaatikko
7 dl kypsiä survottuja bataatteja
1 dl sulaa voita
1 tl vaniljaa
2 dl sokeria
2 hyvin vatkattua munaa
3/4 dl maitoa
Sekoita ainekset hyvin ja kaada voidel-tuun
paistovuokaan.
Yhdistä sitten 3/4 dl fariinisokeria,
0,5 dl jauhoja, 2,5 rkl sulaa voita ja
0,5 dl hienonnettuja pekaanipähki-nöitä
ja levitä laatikon päälle. Paista
190 asteessa noin 30 min.
Minulla on Amerikan-täti, ja teemme jouluksi
amerikkalaisia herkkuja. Tämä kelpaa kaikille, ja
tästä voi tehdä myös vegaanisen version.
Vinkkasi Kristiina Engström.
RANSKA
Kuninkaiden torttu
Pohja:
500 g rahka-voitaikinaa
Täyte:
60 g mantelia
150 g mantelimassaa
2 keltuaista
2 valkuaista
1 rkl konjakkia tai mantelilikööriä
1 tl vaniljasokeria
voiteluun: keltuainen ja 1–2 rkl vettä
tomusokeria
Kauli taikinasta kaksi lautasen kokois-ta
pyöreää, noin 5–7 mm paksua levyä.
Nosta toinen levyistä tasapohjaiseen
kakkuvuokaan (noin 20–25 cm). Se-koita
mantelimassa ja keltuaiset. Lisää
jauhettu manteli ja kevyesti vatkatut
valkuaiset. Mausta konjakilla tai man-teliliköörillä
ja vaniljasokerilla. Voit
sekoittaa täytteen monitoimikoneella.
Sekoita keltuaiseen tilkka vettä ja si-vele
torttupohjan reunat keltuaisella.
Levitä keskelle mantelitäytettä ja kät-ke
täytteeseen kokonainen manteli.
Nosta kansilevy päälle ja painele reu-nat
kiinni. Pidä torttua hetken viileässä
ennen paistamista. Voitele kansilevy
keltuaisella ja vedä pintaan haarukalla
aaltoilevia kuvioita tai ristikko.
Paista 200–225 asteessa 30–45 min.
Ohje on Kotilieden Leivo kevyemmin -kirjasta
(2004). Sain sen lahjaksi piano-oppilaani äidiltä
Virpi Tissari-Simolalta, joka on yksi kirjan teki-jöistä.
Kuninkaiden torttua syödään loppiaisena.
Se, jonka palasta löytyy manteli, kruunataan illan
kuninkaaksi.
Vinkkasi Elektra Minkkinen.
/