K ristiina Laitinen, tuttavalli-semmin
Krisse on syntynyt
Hollolan Korpikylässä 1950.
Perheeseen kuului äidin ja
isän lisäksi 8 vuotta nuorempi veli Risto.
60-luvun alussa perhe muutti Hollolan
Savistenpäähän vanhempien ostamalle
pientilalle. Koulun Krisse aloitti ja lopet-ti
Pyhäniemen kansakoulussa, käyden
2 vuotta välissä Lopella. Krisse avioitui
18-vuotiaana naapurinpojan kanssa ja
22-vuotiaana hän oli jo kolmen pojan ja
yhden tyttölapsen äiti.
Kipinä yrittäjyyteen
Kymmenen avioliittovuoden jälkeen pa-rin
tiet erosivat ja Krisse muutti Lahteen
ja asettui asumaan lasten kanssa Jalka-rantaan.
Lapset kävivät Steiner-koulussa
ja Krisse sai paikan koulun keittiössä. 4
vuoden ajan Steiner-koulun keittäjän
uran ohessa hän opetti myös oppilaille
kotitaloutta. Ruuanlaittotaitojaan Krisse
täydensi Kokki-koululla ja toimi samalla
Messilässä harjoittelijana. Valmistuttu-aan
Kokki-koulusta hän jäi Messilään
leipuriksi. Neljän lapsen kasvattaminen
ja ruokkiminen yksinhuoltajana eivät
onnistunut pelkästään leipurintyöllä,
joten Krisse alkoi työnohessa harjoittaa
myös pienimuotoista catering-toimintaa.
Samaan aikaan hän hoiteli myös kesälo-ma-
ja viikonlopputuurauksia Ravintola
Hanhenjalassa. Pikkuhiljaa kasvoi halu
saada ”oma paikka”. Pienen etsinnän
jälkeen löytyi sopiva paikka ja ravinto-lanpito
alkoi Hollolan kirkonkylällä Ra-vintola
Kunnantuvassa. Vanha Kunnan-tupa,
joka oli aiemmin toiminut osittain
neuvolana ja baarina, koki täydellisen
remontin ennen Krissen ravintoloitsija-na
uran aloitusta 1.7.1984.
Lapset olivat jääneet asumaan Jalka-rantaa
ja Krisse itse asettui Kunnantuvan
yläkertaan asumaan. Vuonna 1986 tuli
kirkonkylältä Kapatuosianmäen juu-relta
myyntiin suurehko omakotitalo,
jonka Krisse osti perheelleen asunnok-si.
Krissellä oli aina ollut kiinnostus
vanhoihin tavaroihin sekä hämäläisiin
perinneruokiin ja näitä perinteitä hän
alkoi vaalimaan myös Kunnantuvalla.
Pitopöydästä löytyi aina hämäläistä
perunatuuvinkia ja piimäjuustoa. Pi-topalvelu-
ja cateringtoiminta jatkui
Kunnantuvan ravintolatoimen ohessa.
Ulkopuolinen työvoima vaihteli kiireen
ja sesongin mukaan kuudesta yhdeksään
henkilöön. Vuonna 1990 Krissen sanojen
10 I H o l l o l a n K i r k o n s e u d u n K y l ä t r y : n t i e d o t u s l e h t i
mukaan häneltä ”jäi käsiin ” Kunnantu-valla
istuva asiakas, hän avioitui Jaakko
Öystilän kanssa. Viides lapsi, Onni syn-tyi
1993. Ansioistaan yrittäjänä hänelle
myönnettiin Suomen Yrittäjien kultai-nen
ansioristi Ravintola Kunnantuvan
20-vuotisjuhlassa 1.7.2004. Krisse lopetti
ravintolan pidon Vanhalla kunnantuval-la
syksyllä 2004.
Uusi Kunnantupa
Tilausravintolan pito oli jo jonkin aikaa
ollut mielessä ja kesällä 2005 siitä tuli
totta, kun Krisse avasi ravintolan oman
pihapiirin remontoidussa kiinteistös-sä
Kapatuosianmäen alle. Alun perin
suunnitelmissa oli pitää ravintolaa auki
vain tilauksesta perhejuhlien merkeissä,
mutta yleisön pyynnöstä päivittäinen
lounastarjoilu aikoi. Ravintolassa on
pidetty sekä iloisia että surullisia juhlia.
Paikkoja ravintola pystyy järjestämään
maksimissaan 100 henkilölle kerrallaan
ja samaan aikaa onnistuu myös pitä-mään
kahdet eri juhlat.
Karikkoja matkalla
Aina tie ei ole ollut pelkästään ruusui-nen.
Kova työ on vaatinut myös veronsa,
kun Krissen terveys on välillä ollut koe-
Kunnantuvan
Krisse