5
silta-hanke edistyy vauhdik-kaasti.
Hankkeessa on panostettu
tuetun päätöksenteon käytäntöjen
vahvistamiseen. Se tarkoittaa sellaisen
tuen vahvistamista, joka auttaa erityis-tä
tukea tarvitsevaa ihmistä tekemään
itse valintoja. Miten Etevan asiakkaina
olevat ihmiset voivat vaikuttaa omien
palvelujensa suunnitteluun ja toteu-tukseen?
Miten varmistetaan, että he
eivät rajaudu henkilökohtaisen budje-toinnin
(HB) ulkopuolelle?
Hankkeessa tehtiin alkuvuodesta
monipuolista tiedonhakua, jossa ke-rättiin
tietoa kotimaisista ja kansainvä-lisistä
tukihenkilö- ja tukirinkimalleista.
Kerätyn tiedon, hankkeessa tehtävän
asiakastyön ja työpajojen perusteella
rakennetaan malli HB:n käytön tuek-si.
Se mahdollistaa henkilökohtaisen
budjetoinnin erityisesti sellaisille ihmi-sille,
joilla ei ole vahvaa tukiverkostoa.
Tukirinki (circle of support) nähtiin
keinona varmistaa HB:n käytön tuki
vaikeasti vammaisille ihmisille. Ensim-mäiset
tukirinkitapaamiset ovat toteu-tuneet
ja niistä tulette kuulemaan lisää
hankkeen edetessä.
Omaisia kutsuttiin mukaan hank-keessa
toteutettavaan tutkimukseen.
Etevan asiakkaina olevien ihmisten
ääni kuuluu vahvasti mm. asiakastyön
ja asiakaskehittäjäryhmien ja -raadin
kautta. Siksi tutkimuksen kohderyh-mäksi
valikoituivat lähiomaiset sekä
kuntien, palveluntuottajien ja muiden
viranomaisten edustajat. Tavoitteena
on tutkia henkilökohtaiselle bud-jetoinnille
asetettujen tavoitteiden
toteutumista, sen mahdollisuuksia ja
haasteita sekä erilaisten toimintaym-päristöjen
huomioimista henkilökoh-taisen
budjetoinnin käyttöönotossa ja
valmistelussa. Kelan tutkijat toteut-tavat
tutkimuksen ja se toteutetaan
neljänä ryhmähaastatteluina.
Teksti Miia Koski
Henkilökohtaisen
budjetoinnin
Silta-hankkeen
kuulumisia
Etevalla panostetaan maukkaaseen
ja terveelliseen ruokaan
terveellinen päivittäinen
ravitsemus syntyy monipuolisesta ja
hyvänmakuisesta ruuasta. Eteva halu-aa
panostaa asumisyksiköissään ruuan
tasalaatuisuuteen ja varmistaa kaikissa
yksiköissä tasapainoisen ja terveellisen
ruuan kaikille asiakkaille. Hyvät koti-maiset
raaka-aineet sekä huolellinen
ruuan valmistus varmistavat maukkaat
ja ravitsevat ateriat koko päivälle.
Makuraati arvioi ateriat
Etevassa on kilpailutettu ateriapalve-luhankinnat,
joihin liittyen asiakkais-tamme
ja henkilökunnan jäsenistä
muodostettu makuraati maisteli ja
arvioi eri toimittajien ruokia. Jokaiselta
tarjoajalta oli tarjolla ateriavaihtoeh-dot,
jotka asiakkaat pisteyttivät miel-tymystensä
mukaan paremmuusjär-jestykseen.
Jatkossakin asiakkaat
mukana valmistelussa
Esivalmistetun ateriapalvelun tuottaa
Etevan asumispalveluyksiköissä jat-kossa
Feelia Oy. Feelian ateriat ovat
esivalmistettuja ja ruokatarvikkeet toi-mitetaan
suoraan yksiköihin. Asiakkaat
valmistavat yhdessä ohjaajan kanssa
aterian loppuvaiheen sekä salaatit,
joten ruuan valmistus kuuluu Etevan
yksiköiden arkeen jatkossakin. Lisäksi
asiakkaiden kanssa voidaan tehdä
aiempaan tapaan henkilökohtaisia
kauppaostoksia ja asiointia, joilla tu-etaan
yhteiskuntataitoja ja osallisuut-ta.
Toimimalla yhteistyössä Feelian
kanssa Eteva varmistaa, että jokaiselle
asiakkaalle on tarjolla monipuolinen,
terveellinen ja maukas ateria, joka
on tasalaatuinen ja hygieenisesti val-mistettu.
Palvelu otetaan käyttöön
kaikissa Etevan asumisyksiköissä,
lukuun ottamatta tuetun asumisen ja
itsenäisempään elä-mään
valmentavia
asumisyksiköitä.
Testijaksosta
hyviä
kokemuksia
Uutta aterioiden
toimitustapaa on
testattu Etevassa.
Ruoat ovat saaneet
maun osalta hy-vää
palautetta niin
asiakka i l t a , kuin
henkilökunnaltakin.
Mukavaksi on koettu
myös se, että ruoat
lämmitetään paikan
päällä, jolloin siitä
leviää miellyttävä
ruoan tuoksu. Se
tuo omalta osaltaan
kodinomaista tun-nelmaa
yksiköihin.
Tiedotustilaisuus tulossa
Palvelutuotanto käynnistyy vaiheittain.
Asiakkaidemme omaisille järjestetään
palvelujen käynnistymisestä videovä-litteinen
tiedotustilaisuus toukokuun
lopulla. Tarkemmat tiedot tästä ilmoi-tetaan
omaisille yksiköistä.
Teksti Johanna Sinkkonen, Tiina Roikonen,
Sanna Huuhtanen
Aterioiden maistelu ja arviointi oli tärkeä tehtävä,
johon makuraatilaiset suhtautuivat tehtävän vaatimalla
huolellisuudella. Toisten kanssa ei yhdessä pohdittu
makuja, vaan jokainen muodosti oman mielipiteensä
ja merkitsi sen arviointilomakkeelle. Vapaan sanan
kirjaamisessa ohjaaja tarvittaessa auttoi.